Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Китай призова за мирни преговори между Русия и Украйна в план за прекратяване на конфликта

Китай иска да предотврати възможността руско-украинската криза да излезе извън контрол, като отбелязва, че диалогът и преговорите са единствените възможни начини конфликтът да бъде решен, се казва в документ, разпространен днес от китайското външно министерство и цитиран от Ройтерс.

Планът предвижда отмяна на западните санкции срещу Русия, въвеждането на мерки, с които да бъде гарантирана сигурността на ядрените обекти в Украйна, отварянето на хуманитарни коридори за евакуация на цивилни и предприемането на действия за възобновяването на износа на зърно.

Предложенията на Пекин са формулирани на основата на позиции, които Китай отдавна е озвучил, като например, че е необходимо да бъдат гарантирани суверенитетът, независимостта и териториалната цялост на всички страни, отбелязва АП.

Държавният съвет на Китайската народна република

“Манталитетът от Студената война трябва да бъде изоставен. Сигурността на една страна не може да бъде гарантирана за сметка на сигурността на други страни, а регионалната сигурност не може да бъде гарантирана чрез укрепване или дори разширяване на военните блокове”, се казва в документа.

“Конфликтът и войната не са от полза за никого. Всички страни трябва да останат разумни и да проявяват сдържаност, да избягват разпалването на огъня и да предотвратят влошаването на кризата или излизането и извън контрол”, се казва още в документа.

Войната в Украйна навлезе във втората си година, без да има каквато и да било яснота кога ще свърши тя, коментира Ройтерс.

Тази нощ Общото събрание на ООН прие резолюция с призив Москва да изтегли войските си от Украйна, а по-късно днес лидерите на Г-7 ще се съберат, за да съгласуват предоставянето на допълнителна помощ на Киев.

Още от Built.bg:  Кметът на София: Нашият ангажимент е до края на мандата ни да има поне един работещ лифт
Специална сесия на Генералната асамблея на ООН, снимка: AP

Посланикът на ЕС в Китай Хорхе Толедо, заяви на брифинг в Пекин, че документът с позицията на Китай не е предложение за мир, но ЕС ще се запознае с него в детайли. “Ако документът за позицията е положителен знак за Украйна, тогава това ще е положителен знак и за ЕС”, поясни Толедо.

Хорхе Толедо, снимка: www.eeas.europa.eu

Киев окачестви документа като “добър знак” и заяви, че очаква Китай да бъде по-активен в подкрепата си за Украйна.

В документа на китайското външно ведомство е засегнат и въпросът с ядрените оръжия.

“Не трябва да се използват ядрени оръжия и да се водят ядрени войни”, призовава китайското външно министерство. “Ние се противопоставяме на разработването, използването на биологични и химически оръжия от която и да било държава при каквито и да било обстоятелства”, категорично е ведомството. Проблемите не могат да бъдат решени чрез едностранни санкции и максимален натиск – подобен подход може “само да създаде нови проблеми”, изтъква китайското външно министерство.

“Китай се противопоставя на едностранните санкции, които не са разрешени от Съвета за сигурност на ООН. Съответните държави трябва да спрат да злоупотребяват с едностранните санкции и с “юрисдикцията на дългата ръка” срещу други страни”, се казва още в документа.

Документът “би могъл да завърши с първата точка – за зачитането на суверенитета на всички нации”, заяви в ефира на телевизия Си Ен Ен съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан.

“Войната би могла да приключи утре, ако Русия спре да напада Украйна и изтегли войските си. Украйна не е нападала Русия, НАТО не е нападала Русия, САЩ не са нападали Русия”, каза още Съливан.

Още от Built.bg:  Урсула фон дер Лайен: ЕС е привърженик на по-индивидуален подход към Пекин

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам