Бюлетин

Китайският строителен предприемач “Шъмао” фалира заради неплатен заем от 1 милиард долара

Китайският строителен предприемач “Шъмао” (Shimao) обяви, че не е в състояние да погаси заем от 1 милиард долара, предаде Франс прес. Този фалит е най-големият в строителния сектор в Китай тази година на фона на борбата, която водят много компании, за да оцелеят в условията на криза. “Шъмао” съобщи, че преговаря с кредиторите си за намиране на решение по взаимно съгласие.

Секторът на недвижимите имоти дълго беше двигател на растежа в Китай, стимулиран от покачването на жизненото равнище на населението и засиленото купуване в страната, където придобиването на имот често е предпоставка за брак.

Несигурността, свързана с КОВИД-19, оказваща натиск върху икономическата активност, а оттам и върху доходите на домакинствата, разколебава купувачите, в момент когато много компании за недвижими имоти в Китай изпитват финансови затруднения.

В този контекст “Шъмао” се озова в невъзможност да върне заем на стойност 1,02 милиарда долара, който трябваше да бъде погасен вчера, посочва групата, чиято централа е в Шанхай. Компанията обяснява затрудненията си с конюнктурата и с ковид пандемията, които оказват натиск върху търсенето на недвижими имоти.

Очаква се този феномен да продължи в краткосрочен план, предупреждава предприемачът, чиито продажби през първите пет месеца на годината са намалели със 72 процента на годишна основа. Недвижимите имоти и строителството представляват над една четвърт от БВП на Китай.

За да намали задлъжняването на сектора, пред последните години Пекин втвърди условията за достъп до кредити на предприемачите. В резултат на това много компании се озовават без ликвидности, сред които най-голямата в сектора, “Евъргранд” (Evergrande).

През май друга голяма китайска компания за недвижими имоти, “Сунак” (Sunac), също обяви неплатежоспособност.

Още от Built.bg:  Какъв е потенциалът на България за развиване на "зелена индустрия"

Според анализатора от Блумбърг Кристи Хун дълговата криза в сектора на недвижимите имоти в Китай “надхвърля въображението”.

В опит да се сдобият с пари и да привлекат нови купувачи, някои отчаяни предприемачи дори приемат плащания в селскостопански продукти от свои клиенти фермери. Вече за плащане на част от недвижимо имущество могат да се използват праскови, дини или чесън, пишат местни медии, изтъквайки безнадеждното положение на много от агенциите за недвижими имоти в някои райони.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам