Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Климатичните промени и заплахите пред Големия бариерен риф

Снимки: AP

Под тюркоазените води край бреговете на Австралия се таи едно от природните чудеса на света – подводна джунгла с цветовете на дъгата, бликаща от живот, който според учените дава някои от най-ясните сигнали за климатичните промени, съобщи Асошиейтед прес.

Големият бариерен риф – поразен, но не и унищожен от въздействието на климатичните промени, вдъхва надежда и тревоги, докато учените се надпреварват с времето да установят как той може да оцелее в затоплящия се климат. Властите се опитват да осигурят на рифа време, съчетавайки древно познание с нови технологии. Те изучават размножаването на коралите с надежда да ускорят растежа им и да ги адаптират за живот в по-топли води.

Подводни горещи вълни и циклони, предизвикани отчасти и от парниковите газови емисии, са опустошили близо трите хиляди коралови рифа, оформящи Големия бариерен риф. Водите са замърсени, а трънните венци от морски звезди нараняват коралите.

Изследователи казват, че климатичните промени вече подлагат на изпитание изпълнената с живот морска суперструктура и че се задава ново опустошение.

“Това е ясен сигнал за климатичните промени. Ще се случва отново и отново”, каза Ан Хогет, директор на Изследователска станция на остров Лизард. Тя има предвид вредите върху коралите от по-мощните морски бури и от горещите морски вълни. Ще бъде като влакче на ужасите, добави тя.

Коралите са инженери, те строят подслон и осигуряват храна за безброй животни, каза Майк Емсли, ръководител на Програмата за дългосрочно наблюдение на рифа в Австралийския институт за морски науки.

Горещите вълни през последните години са принудили коралите да прогонят безброй малки организми, захранващи рифовете чрез фотосинтеза, поради което участъци от рифа са загубили цвета си. Без тези водорасли коралите не растат и не могат да бъдат полезни за почти деветте хиляди зависещи от тях животински видове. През последните десетилетия циклоните са разрушили акри корали.

Още от Built.bg:  "Супергора" в Австралия: Как ще се защитят тропическите гори от климатичните промени

Първата стъпка от правителствения план за възстановяване на кораловия риф е да се разбере по-добре енигматичния жизнен цикъл на коралите. За тази цел десетки австралийски учени се отправят на експедиции в морето, когато дойде времето за размножаване преди настъпването на пролетта.

За да ускорят процеса на размножаване, те вземат яйцеклетки и сперматозоиди от коралите и в лабораторни условия търсят начини за ускоряване на репродуктивния цикъл, както и да подсилят гените, свързани с преживяване на вида при по-високи температури.

Една такава лаборатория е настанена на ферибот край остров Кономи. Карли Рандал, която ръководи проект от инициатива за укрепването на кораловия риф, каза, че дългосрочният план е отглеждането на десетки до стотици милиони корали всяка година и връщането им в рифа.

Тя сравни операцията със засаждането на дървета с дронове, но под вода. Инженери проектират роботи, които ще разполагат подводните дронове. Те пък ще прикрепят генетично подбрани корали към рифа с клипове с формата на бумеранг.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам