Бюлетин

Климатичните промени причиняват по-голям “топлинен стрес” в Европа

Европейците, особено в южната част на континента, са подложени на по-голям топлинен стрес през летните месеци, тъй като климатичните промени причиняват по-дълги периоди на екстремни метеорологични условия, предаде Асошиейтед прес.

Според изследване на програмата “Коперник” на Европейската комисия сравненията на данни отпреди десетилетия показват, че рекордните горещини миналата година са довели до опасни условия за човешкото здраве.

“Южна Европа преживя рекорден брой дни с “много силен топлинен стрес”, дефиниран като температури от 38 до 46 градуса Целзий”, се посочва в доклада.

Снимка: AP

Броят на летните дни със “силен” (32 до 38 градуса Целзий) или “много силен” топлинен стрес се увеличава на целия континент, докато в Южна Европа това важи и за дните с “изключителен топлинен стрес” над 46 градуса Целзий, отбелязват от “Коперник”.

“Налице е и тенденция към намаляване на броя на дните без топлинен стрес”, се казва още в изследването.

Топлинният стрес все повече се разглежда като сериозен проблем в световен мащаб, тъй като планетата се затопля заради предизвиканите от човека промени в климата. Експертите казват, че той може да причини широк спектър от здравословни проблеми, включително обриви, дехидратация и топлинен удар.

Снимка: AP

Предупреждението е част от годишния доклад на “Коперник” за състоянието на климата в Европа, който потвърди, че през 2022 г. континентът е преживял втората най-топла година в историята.

Миналото лято е било най-горещото в цяла Европа – с 1,4 градуса Целзий над референтния период 1991-2020 г. В района на Свалбард (Шпицберген) в Арктика дори са отчетени летни температури, които са били с 2,5 градуса Целзий по-високи от средните, се казва в доклада.

Още от Built.bg:  Пилотна водородна технология за българското газохранилище в Чирен

Високите температури и малките количества  валежи доведоха и до повсеместна суша, а летните горски пожари причиниха най-високите въглеродни емисии от 15 години.

Източник: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам