Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Климатичните промени са причина за 26 дни екстремни горещини по целия свят в рамките на година

Снимка: AP

Климатичните промени са станали причина за средно двайсет и шест дни екстремни горещини по целия свят в продължение на 12 месеца, съобщи АФП, позовавайки се на доклад на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец.

За определяне на броя на извънредно топлите дни, причина за които са газовите емисии и парниковият ефект, докладът, разработен съвместно с научната мрежа за световно изследване на климата WWA и неправителствената организация “Клаймейт сентрал” (Climate Central), е проучил периода от 15 май 2023 г. до 15 май 2024 г. През тези дни измерените температури в 90 процента от случаите са били по-високи от измерените в съответното време на годината в периода от 1991 до 2020 г.

Според резултатите от анализа средно в 26 дни по целия свят са отчетени екстремно високи температури, дължащи се на климатичните промени.

По-голямата част от световното население – около 6,3 млрд. души, т.е. 78 процента от човечеството, са се сблъскали с минимум 31 екстремно горещи дни.

Седемдесет и шест екстремни горещи вълни са отчетени в 90 различни държави на всички континенти с изключение на Антарктида.

Петте най-засегнати държави са в Южна Америка – Суринам (182 дни в сравнение с 24 при липса на климатични промени), Еквадор (180 дни вместо 10), Гаяна (174 вместо 33 дни), Салвадор (163 вместо 15), Панама (149 дни 12).

Знаем, че десетки хиляди души са починали заради екстремните горещини през последните 12 месеца, но по-вероятно е да са стотици хиляди и дори милиони, се казва в доклада на федерацията.

В Европа броят на починалите заради горещите вълни се изчислява на 61 672 души за лятото на 2022 г.

Още от Built.bg:  Патриаршеският църковен събор избира новия български патриарх и Софийски митрополит

Горещините са причина тежки последствия за човешкото здраве, инфраструктурата, икономиката, земеделието и околната среда.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам