Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Към момента не се обсъждат законодателни промени във връзка с високите цени на петрола и природния газ

Към момента не се обсъждат законодателни промени във връзка с високите цени на петрола и на природния газ. Това каза за БТА председателят на парламентарната Комисия по енергетика Радослав Рибарски. Той уточни, че по време на утрешното заседание на енергийната комисия ще бъдат изслушани представители на Българската петролна и газова асоциация. “Ще видим какви предложения, евентуално, биха имали те, но законодателно към момента не виждам какво може да се предприеме“, коментира Рибарски.

Председателят на парламентарната Комисия по енергетика в Народното събрание (НС) счита, че реално цените в България са най-ниските в региона. Рибарски посочи, че в близост до страната ни бензинът вече се продава за почти 4 лева за литър, а у нас цената все още не е прехвърлила 3 лева за литър. Той изтъкна, че в България акцизът е възможно най-ниският. По думите му към момента не се разглеждат и мерки за понижаване на ДДС. Освен това суровината, която се доставя у нас, все още е руска.

На въпрос какви мерки биха могли да се предприемат за облекчаване на потребителите, ако цените по бензиностанциите се повишат драстично, Рибарски отговори, че има други компоненти, които може да бъдат разгледани. Той уточни, че това може да бъде екодобавката, която е по-скъп компонент и повишава цената на горивото. Председателят на Комисията по енергетика обаче обясни, че това са изисквания на Европейския съюз и трябва внимателно да се разгледа под каква форма може да се предприеме подобна мярка.

По думите на председателя на енергийната комисия в НС в момента върви процес на презапасяване както с природен газ, така и с петрол. Затова той очаква до две седмици да се успокоят цените. “Запасяването на тези цени също не е опция и в един момент, когато се достигнат критичните нива, трябва да започне да се успокоява пазарът“, коментира Рибарски.

Още от Built.bg:  Във Великобритания се провеждат парламентарни избори

Председателят на Комисията по енергетика в парламента съобщи, че по негова информация горива в рафинерията има достатъчно. Търговците са казали, че са добре снабдени. “Няма прекъсване на доставките, танкерите се движат нормално и доставят петрол, така че за момента нямаме поводи за тревога”, изтъкна Рибарски. Той допълни, че има и нормално подаване на природен газ от Русия. Освен това са взети мерки, ако случайно спрат доставките на синьо гориво – търсят се алтернативни трасета, освобождаването на газ от хранилището в Чирен е прекратено. Целта е зимният период да премине без проблеми, завърши Радослав Рибарски.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам