Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Кметът на Бургас: Притеснително е, че се очертава нулева година за европейските средства

Тази година са необходими между 7 и 13 милиона лева, за да компенсираме увеличението на тока в общинския бюджет. В друго време тези средства щяхме да инвестираме в развитието на града, в реални инфраструктурни проекти.

В тази обстановка се борим да приложим всякакви мерки за енергийна ефективност. Миналата година обновихме уличното осветление по 22 големи булеварда. Това спести 200 000 лева на годишна база. Сега искаме да продължим програмата, подменяйки всички енергоемки осветителни тела, за да спестим още повече средства. Въпреки това сметките ни са огромни. Това каза кметът на Бургас Димитър Николов при представяне на параметрите на проектобюджета на Бургас за тази година.

Той заяви, че общината вече е обявила намерение да създаде фотоволтаични паркове върху собствени терени. Това кореспондира и с обявените тази седмица намерения на Европейския съюз в същата посока. Според кметът общината се сблъсква обаче с несъвършенства в закона и необходимо е спешно облекчаване на правилата.

“Повечето средства в бюджета са за издръжка на най-важните и обществено значими дейности. Рязко расте цената на всичко. На електроенергия, горива, строителни материали, храни. Притеснително е, че се очертава нулева година за европейските средства. А Бургас силно разчита на тях, тъй като само с местни данъци трудно се правят големи инвестиции. Призовавам правителството да направи максималното местните власти в България да получат достъп до европейските програми и да привлекат колкото може повече средства от ЕС, за да компенсират инфлационните загуби”, каза Николов.

Според него друг голям проблем тази година е отказът на фирмите да изпълняват договорите си заради повишените цени на желязо, бетон, горива, асфалт и всички видове материали.

Още от Built.bg:  Преди 30 години: Кралица Елизабет Втора откри тунела под Ламанша

“Вече имаме реални откази за извършване на дейности, заради неколкократно повишение на цените на горива и материали, искат финансови компенсации, които няма как да получат, защото законът за обществени поръчки не позволява това. В момента в Бургас не работи нито една асфалтова база. За някои наши проекти ще се наложи преизчисляване на стойността им и преминаването през нови обществени поръчки. Разчитаме на помощ от държавата, но най-вече се надявам тази война да спре, пазарите да се успокоят и хората да се върнат към нормалността в своето ежедневие и разходи”, каза още Димитър Николов.

Той допълни, че за да се осигури сигурност и стабилност, в първото шестмесечие на годината Община Бургас няма да извършва големи капиталови разходи. Средствата ще бъдат съхранявани за осигуряване на социална защита и издръжка на дейности с важни обществени функции.

Консервативен е подходът и по отношение на вземането на кредити, като Община Бургас залага такива в Бюджет 2022, но ще прибегне до усвояването им само при необходимост. Кметът на Бургас даде пример с миналогодишния бюджет, в който от 10 милиона лева заложен кредит са усвоени едва пет. Същият ще е подходът и тази година.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам