Бюлетин

“Кофас”: Очаква се свиване на строителния сектор в ЕС

Man Worker Construction Building  - 3345557 / Pixabay

Източник: БТА

Очертава се предизвикателна перспектива в строителния сектор в Европа в средносрочен план и вероятно свиване на активността. Такива са прогнозите на експертите от “Кофас” на фона на високите цени на суровините, разходите за енергия и заплати и повишените лихвени проценти, съобщиха от “Кофас – България”.

Прогнозата идва въпреки положителните данни, които отчита секторът през първото тримесечие на годината. За този период производството в строителството в ЕС нараства с 2,3 на сто в сравнение с последното тримесечие на 2022 г. Това се случва въпреки спада от 1,9 на сто между март и февруари 2023 г., но е приблизително на същото ниво на активност през двете години. Отчетеният ръст се дължи главно на изоставането на проекти, подписани преди посочения период и ранното реализиране на големи инвестиционни планове на ЕС.

След нахлуването на Русия в Украйна, активността в сектора спадна както при сградното строителство (основно жилищно), така и при гражданското (инфраструктурни проекти) до август 2022 г.  Разходите за строителство в Европа обаче се покачиха още преди събитията на Изток поради проблемите с веригите за доставки, възникнали след глобалния локдаун. Разрешенията за строеж започнаха да спадат бързо след началото на войната –  11 на сто по-малко през последното тримесечие на 2022 г. в сравнение със същия период през 2021 г.

На фона на това Европейската централна банка повиши основния си лихвен процент осем пъти със 400 базисни пункта от юли 2022 г. до юни 2023 г. Това увеличение, комбинирано с  мрачните икономически перспективи, доведе до спад на жилищните кредити с 38 на сто през първите три месеца на 2023 г. спрямо миналата година, посочват от “Кофас”.

Още от Built.bg:  Промени в Плана за възстановяване и устойчивост на България бях приети от ЕК

Рисковете

С намаляване на натиска върху световната верига за доставки, някои инфлационни фактори са отслабнали през 2023 г. в сравнение с 2022 г. Въпреки това, цените на цветните метали и енергийните суровини все още са с над 50 на сто по-високи през първото тримесечие на 2023 г. (в сравнение с 2019 г.) и се очаква да останат на тези равнища. Освен това, независимо от факта, че реалните заплати най-вероятно ще останат отрицателни през 2023 г., номиналните такива все пак се очаква да нараснат значително през 2023 г. (5,3 на сто в еврозоната според прогнозата на ЕЦБ), което ще се отрази пряко на номиналните разходи за строителство – очакванията за тях са, че ще останат високи през 2023 г.

Въпреки че между март 2022 г. и същия период за 2023 г. лихвените проценти са се увеличили повече от два пъти, последиците от повишенията на основните лихвени проценти на ЕЦБ не са напълно отразени в последните данни, като повишението с 50 базисни пункта на 22 март е само частично видимо в данните за март, както и повишението с 25 базисни пункта през май и през юни.

Снимка: AP

Повишаването на лихвените проценти има ясен ефект върху търсенето на кредити за покупка на жилище, което намалява вече четири последователни тримесечия според проучване сред кредитните служители на ЕЦБ. Последните две тримесечия на настоящата година всъщност  показват по-големи свивания в сравнение със същия период през 2022 г., отколкото по време на Голямата финансова криза от 2007-08 г. Това е видно и от проучванията на потребителското доверие, които продължават да показват, че потребителите се колебаят да направят големи покупки в краткосрочен или средносрочен план. Намаляващото търсене доведе до забавяне на пазара за жилища – сделките за продажба на жилища бяха между 8-11 на сто по-малко през последното тримесечие на 2022 г. в сравнение със същия период година по-рано в няколко страни. В този контекст, в някои страни от ЕС се наблюдава спад на цените на жилищата с 4-5 на сто на годишна база през април 2023 г.

Още от Built.bg:  София след протеста срещу БФС

В допълнение към повишаването на лихвите, банките също затягат кредитните стандарти както за корпоративни, така и за жилищни покупки от домакинства.

Очаква се строителната дейност в Европейския съюз да се свие тази година с оглед намалените разрешителни за строеж, покачващите се разходи за строителство, по-скъпото и ограничено финансиране, както и пониженото търсене на жилища.

Всички тези фактори влияят на рентабилността на строителните компании. Маржове на нетната печалба на регистрираните компании в строителството и водопроводните инсталации спадат в пет последователни месеца от 6,5 на сто през четвъртото тримесечие на 2021 г. до 2,8 на сто през първото тримесечие на 2023 г.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам