Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Кога ще започне изграждането на липсващата част от Околовръстния път на София

Доизграждането на околовръстния ринг на София, промени в законите за управление на етажната собственост и за устройството на територията, безопасността на движението, програмата за саниране. Това са част от въпросите, които министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов обсъди с районни кметове и общински съветници от “Демократична България” на работна среща в министерството.

На въпрос на районните кметове докъде е стигнал проектът за изграждане на липсващите участъци, министър Караджов съобщи, че пътната агенция очаква тази седмица Столичната община да й предаде идейните проекти за изграждането на Околовръстния път на София от ж.к. ”Бъкстон” до връзката с магистрала “Струма”.

Заради несъгласието на „Сдружение за Княжево“ с проектното решение в обхвата на кръстовището с бул. “Цар Борис III” и за да не се бавят устройствените процедури, трасето е разделено на подучастъци. След получаване на идейните проекти АПИ ще подготви обществени поръчки за проектиране, строителство и строителен надзор.

Районните кметове се интересуваха от промените в Закона за управление на етажната собственост, които регионалното министерство подготвя. След обсъждането през 2019 г. в МРРБ са получени над 700 предложения. Сформирана е и междуведомствена работна група, която трябва да подпомогне изработването на целия пакет с промени за реформа в този закон, както е заложено и в Националния план за възстановяване и устойчивост.

Кметовете поставиха темата за етажните сгради, които могат да бъдат одобрявани по Закона за устройство на територията (ЗУТ) с изгребни ями вместо с канализация. Министър Караджов се съгласи, че тази възможност трябва да остане само за еднофамилните сгради и затова са необходими промени в ЗУТ.

Още от Built.bg:  Built анализ: Невидимото влияние на заобикалящата среда върху здравето ни

На срещата бяха обсъдени и теми за пътната безопасност, като изискванията за разстоянието между пешеходните пътеки и пътната маркировка. На въпрос на районните кметове министърът информира, че програмата за саниране ще продължи чрез Плана за възстановяване и устойчивост. По него за жилищните сгради са осигурени 1,2 млрд. лв. без ДДС, а за обществените сгради – 370 млн. лв. без ДДС. За обществените сгради ще се финансира и изпълнението на енергоспестяващи мерки. Изпълнението на програмата ще започне след одобрението на Плана от Брюксел.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам