Бюлетин

Когато принц Чарлз посети България

Чарлз Трети бе обявен за крал на Обединеното кралство на церемония в двореца “Сейнт Джеймс” в Лондон. Крал Чарлз Трети е бил два пъти на посещения в България в качеството му на престолонаследник на Великобритания – през 1998 г. и 2003 г., сочи справка в архива на БТА.

За първи път принц Чарлз посещава България от 6-и до 8 ноември 1998 г. Посещението е официално и е по покана на президента на България Петър Стоянов. То е част от обиколката на британския престолонаследник в четири балкански страни – Словения, Румъния, България и Северна Македония, и е първото на британски престолонаследник в България.

В резиденция „Бояна“ принц Чарлз води разговор на четири очи с президента Петър Стоянов, който му подарява копие от глинена обредна маса от неолита на повече от осем хиляди години, открита край пернишкото село Гълъбник. Съпругата на президента Антонина Стоянова подарява на принца семена от типично български билки – босилек, мащерка, омайниче и жълт кантарион. Билките са за специална алея на България в имението на принца в Хайгроув.

В София принц Чарлз разглежда Боянската църква, посещава университетската болница “Царица Йоана”, на която дарява 10 линейки от името на организацията “Хуманитарна помощ” на личния състав на линейките в Стафордшър. На 6 ноември 1998 г. принц Чарлз присъства в хотел „Шератон“ на официалното сформиране на Българския форум на бизнес лидерите, който е 30-ият поред международен ангажимент, който принцът на Уелс поема към създадената от него организация, на която е председател от 1990 г.

Дванадесет фирми основат форума през 1994 г., като до 1998 г. са изпълнени 49 проекта, подкрепящи държавния сектор и гражданското общество, в 12 български града.

Още от Built.bg:  Осем искания за по-чист въздух отправят от „Дишай, България“

На 7 ноември 1998 г. принц Чарлз посещава Пловдив, където е посрещнат от областния управител Андон Андонов и кмета на града Спас Гърневски.

Принц Чарлз посещава фондация “Рома” в квартал “Столипиново”, където местните майстори ковачи, членове на Задругата на майсторите, му подаряват овчарски чанове, прибори за камина и подкова за щастие.

В „Столипиново“ се запознава и с програмата на Бюрото за самоподпомагане в квартала. Президентът Петър Стоянов показва на британския престолонаследник забележителности в Стария град – Балабановата къща, където двамата пеят песни на “Бийтълс”, църквата “Св. Св. Константин и Елена” и художествената галерия “Златю Бояджиев”, Античния театър. Принц Чарлз посещава и Аграрно-екологичния център на Висшия селскостопански институт в Пловдив, където се среща със студенти и млади фермери, специализирали във Великобритания.

На 8 ноември 1998 г. принц Чарлз отпътува от София за Скопие, Македония.

Второто официално посещение на принц Чарлз е от 13-и до 14 март 2003 г. по покана на президента на България Георги Първанов, по време на което принц Чарлз посещава София и Варна.

През първия ден от посещението си той води разговори на „четири очи“ с президента Георги Първанов в президентството. Принц Чарлз има среща и с българския премиер Симеон Сакскобургготски, след което двамата участват в церемония за връчване на сертификати за бизнес етика на български фирми от Българския форум на бизнес лидерите, който принцът учредява при предишното си посещение в България през 1998 г.

През втория ден от визитата си принц Чарлз участва в конференцията “Публично-частното партньорство в противодействието на разпространението на наркотици” в Центъра за изследване на демокрацията в София, на която произнася слово при откриването.

Още от Built.bg:  Илон Мъск идва в България

Той посещава и Варна, където е посрещнат от кмета на града Кирил Йорданов и областния управител Яни Янев. Принц Чарлз посещава етнографския комплекс “Чифлика Чукурово” в добричкото село Прилеп, дома за безпризорни деца “Гаврош” във Варна и Археологическия музей, паметника на английските войски и спонсорирания от английска фондация “Карин дом” в Морската градина.

В резиденция “Евксиноград” има среща с ръководители на Варна и областта, и със студенти от Варненския свободен университет. В огледалната зала на двореца “Евксиноград” той получава подарък от кмета на Варна Кирил Йорданов – копие на златен пръстен, открит при археологически разкопки през 70-те години на 20-и век в тракийски могилен гроб във варненския квартал “Галата”. Кметът го удостоява и със специалния “Почетен знак на кмета на Варна – с лента”.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам