Бюлетин

Кои автомобили са с повишена проходимост? САЩ променят правилата

Американското министерство на финансите заяви, че променя дефиницията си за автомобили с повишена проходимост, известни като “Ес Ю Ви” (SUV), за да отговарят повече модели на “Тесла” (Tesla), “Дженерал Моторс” (General Motors) и други местни производители на условията за получаване на федерален данъчен кредит, в размер до 7 500 долара, съобщи Си Ен Би Си.

Решението на американското ведомство последва публичните критики от страна на изпълнителният директор на “Тесла” Илон Мъск към предишните стандарти, които трябва да покриват автомобилите, за да се впишат в този клас. Същевременно производители като “Дженерал Моторс” и “Форд Мотор” (Ford Motor) лобират за промяна на изискванията преди въвеждането на окончателните правила, които ще бъдат обявени следващия месец.

Промяната повишава ограничението на цените на дребно на моделите, които могат да се възползват от федералния данъчен кредит, от 55 000 долара на 80 000 долара, като обхваща модели като “Тесла Модел Уай” (Tesla Model Y), “Кадилак Лирик” (Cadillac Lyriq), “Форд Мустант Мач-И” (Ford Mustang Mach-E) и “Фолксваген Ай Ди 4” (Volkswagen ID.4).

Преди това някои или всички конфигурации на тези модели не отговаряха на условията, защото не тежаха достатъчно, за да бъдат считани за автомобили ти Ес Ю Ви според стандартите на Министерството на финансите.

“Дженерал Моторс” приветства днешната промяна, като заяви, че “съгласуването на класификацията ще осигури необходимата яснота на потребителите и търговците, както и на регулаторите и производителите”.

Федералните данъчни кредити са част от американския Закон за намаляване на инфлацията, който беше одобрен през август. Съгласно законопроекта Ес Ю Ви-тата могат да бъдат на цена до 80 000 долара, за да отговарят на изискванията за данъчни кредити за електромобили, докато автомобилите, седаните и комбитата трябва да бъдат на максимална цена от 55 000 долара.

Още от Built.bg:  Мария Габриел представи визията, приоритетите и очакванията на България за Срещата на върха за бъдещето

Финансовото министерството не са отговорили на запитване на Си Ен Би Си за коментар по въпроса.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам