Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Кои са новите обекти включени в Списъка на ЮНЕСКО за световното наследство

Снимка: AP

Природни и исторически забележителности във Виетнам, Германия и Иран бяха включени в списъка на ЮНЕСКО по време на 45-ата разширена сесия на Комитета за световно наследство на организацията в Рияд, съобщиха световните осведомителни агенции.

Във Виетнам заливът Ха Лонг и архипелагът Кат Ба в северната част на страната бяха регистрирани като обекти на световното природно наследство. С това общият брой на признатите от ЮНЕСКО обекти във Виетнам нарасна на девет. Кат Ба е най-големият варовиков архипелаг във Виетнам с над 360 острова. Той се отличава с богато разнообразие от островни и океански екосистеми. Той е дом на различни редки животни и растения и в него се намира най-голямата морска гора в страната с площ от над 17 000 хектара, съобщи виетнамското Министерство на културата, спорта и туризма.

Заливът Ха Лонг във Виетнам

В Германия група от сгради, свидетелстващи за юдео-средновековното минало на град Ерфурт в източната част на Тюрингия, бе включена в Списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Конгломератът от старата синагога, еврейската ритуална баня микве и каменна жилищна къща представляват 52-ия обект в Германия, който получава такъв статут. Синагогата, чиято история датира от 11-и век, се счита за една от най-големите и най-добре запазени в Европа. След опустошителен погром през 1349 г. тя е използвана първо като склад, а след това като хан, оцелявайки през вековете до преоткриването й през 1988 г.

Основите на ритуалната баня микве датират от 12-и век. След прогонването през 1452 г. на втората еврейска общност, заселила се в града след първия погром, водният басейн е запълнен и ритуалната баня е използвана като мазе. По стечение на обстоятелствата банята се появява на бял свят отново през 2007 г.

Още от Built.bg:  Еврокомисията прогнозира ръст на БВП в България

В Иран съвкупност от повече от 50 кервансарая – големи ханове, отворени по историческите пътища на страната, също бяха включени в Списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Често внушителни и понякога укрепени, кервансараите са били „убежища, разположени по пътищата, предлагащи подслон и храна на кервани, поклонници и пътници“, обяснява организацията на сайта си. Днес в Иран има повече от 200 кервансарая, разположени на исторически търговски пътища, които пресичат страната между Азия и Европа, като Пътя на коприната. Организацията на ООН публикува на сайта си карта, показваща 54-те обекта от списъка в североизточната, северната и централната част на страната.

Кервансарай в Иран

Те са „най-влиятелните и богати примери за този тип сгради в Иран, ярък пример за широк спектър от архитектурни стилове, мода, адаптация към климатичните условия и строителни материали, разпръснати на хиляди километри и построени в продължение на няколко века“, обясняват от ЮНЕСКО и уточняват, че Иран има общо 27 обекта, класифицирани като световно наследство.

Тайланд представи пред ЮНЕСКО старинния си град Си Теп за включване в Списъка на световното наследство, като гласуването предстои във вторник. Си Теп е културен и търговски център, основан в 6-ти век – още преди появата през 13-ти век на кралство Сиам, предшественик на днешен Тайланд. Ако успее да попадна в списъка, това ще бъде първият културен обект, вписан от Тайланд от 1992 г. насам и четвъртият изобщо за страната.

Индийският град Шантиникетан, където писателят и общественик, носител на Нобелова награда за литеуратура, Рабиндранат Тагор (1861-1941) основава университета “Вишва Бхарати”, също е включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.  Той е основан през 1901 г. и се намира в щата Западна Бенгалия. Първоначално това е училище-интернат и център за изкуство, основани на древните индийски традиции и идеята за единството на човечеството отвъд религиозните и културните граници

Още от Built.bg:  Министърът на енергетиката: Няма да има съществено поскъпване на електрическата енергия за битовите потребители

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам