Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Кой е големият победител в конкурса “Български архитектурни награди 2023”

Снимки: Камарата на архитектите в България

Новата сграда DOT.Sofia по проект на I/O архитекти (Вяра Желязкова и Георги Кътов) получи голямата награда в петото издание на конкурса “Български архитектурни награди”, организиран ежегодно от Камарата на архитектите в България (КАБ). Церемонията по награждаване, състояла се вчера, е под патронажа на министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, съобщиха от Камарата.

DOT.Sofia е разположена в сложния контекст на Женския пазар в София с ясната амбиция да даде нова посока на неизбежната му трансформация. Това е място, съчетаващо съвременна архитектура и арт колекция, което предлага луксозно настаняване, кулинария, изложби и събития в сърцето на стара София. Атрактивната стоманена фасада се вписва уютно и естествено в колоритния пейзаж на района. Динамиката на едроразмерните капаци пред прозорците следва ритъма на пазара. Сградата има силно присъствие, но и уважително отношение към спецификите на мястото.

DOT.Sofia

Голямата награда бе връчена на победителя от министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и председателя на КАБ арх. Владимир Милков.

Министър Андрей Цеков връчва голямата награда

“Искам да благодаря на българските архитекти за това, че творят изкуство и създават отпечатък в историята. Затова че се справят с хилядите предизвикателства, включително бюрократични, пред реализацията на творческите си идеи. Пожелавам ви да творите произведения на архитектурата, които да говорят за нашето съвремие и да останат дълговечни паметници на креативния дух на българските архитекти”, обърна се към архитектите министър Андрей Цеков, цитиран в прессъобщението.

“Това са награди, които се дават от професионалисти на професионалисти за реализирани проекти и творчески постижения. Всяка година победителите се определят от международно жури от изтъкнати архитекти с богата практика и забележителни проекти. КАБ има амбицията да превърне “Български архитектурни награди” в устойчива традиция и в най-престижното професионално отличие в сектора”, каза арх. Владимир Милков, председател на КАБ.

Още от Built.bg:  Зеленски призова Байдън и Цзинпин да се присъединят към срещата на върха за мир в Швейцария

Още 4 проекта получиха специалните награди на международното жури: 

Think Education Forward е концепция за архитектурно трансформиране на българското училище. Тя включва осем проекта, които трябва да бъдат реализирани в период от 8 години. До момента са изпълнени 6 проекта за модернизация, като два са в процес на реализация. Финансирана от делегираните бюджети на училищата, стратегията е пример за социална иновация, инициирана от училищно ръководство и архитекти. Автор на проекта е екипът на Think Forward.

Експозиция “Врачански съкровища” по проект на Ателие 3. Основната цел на проекта e да преосмисли остарялото музейно пространство и да представи съкровищата по вълнуващ и запомнящ се начин. В основата на архитектурния подход стои идеята, че съкровищата са извън времето и пространството. Залата е тъмна, за да се загуби изцяло усещането за пространство. Всички артефакти са окачени на специално проектирани елементи и изглеждат сякаш левитират във витрините.

Експозиция “Врачански съкровища”

Проектът “100 стола на покрива” е първа стъпка от по-голяма инициатива за трансформация на Бизнес Парк София. Целта е да се създаде достъпно за всички, живо градско пространство, отговарящо на нуждите на обитателите на квартал “Младост 4”. “100 стола на покрива” е ситуиран върху последното ниво на паркинг сграда в рамките на комплекса, от което се открива гледка към Витоша и Люлин планина. Намесата отключва скрития потенциал на една локация, която до момента се е използвала единствено от автомобили. Автори са екипът на “Колективът”.

Проектът “100 стола на покрива”

Hotel Lotus на ARHIS PROJECT е изградена на скатен терен с панорамна гледка към Варненски залив. Сградата е интегрирана в ската и представлява визуален акцент над пътя. Изборът на архитектурна форма, белите фасади, стъклени парапети и декинг на терасите цели усещане за морска атмосфера. Hotel Lotus се отличава с острите си бели платна и все пак дискретно присъствие зад зеления склон.

Още от Built.bg:  Природният газ поскъпва с над 8 процента от юни
Хотел Лотус

По традиция в рамките на “Български архитектурни награди” бе връчен приз за цялостно творчество от името на Камарата на архитектите в България. Отличието бе присъдено на арх. Стефан Стайнов, който има над 45-годишна професионална дейност в областта на териториалното устройство и градоустройството.

Специална награда за социален принос и успешно представяне на Венецианско архитектурно биенале 2023 получи екипът на POV architects за проекта  “Education Is the Movement From Darkness to Light”, с който България участва в световния форум.

За конкурса

Близо 30 проекта участваха в петото издание на “Български архитектурни награди 2023”, съобщават организаторите. В първия етап на конкурса международното жури номинира 18 проекта, които получиха правото да презентират проектите си пред журито. “Български архитектурни награди” е най-значимият професионален и некомерсиален архитектурен конкурс, който отличава добрите практики и качествените произведения на архитектурното изкуство. Наградените в конкурса проекти се номинират за престижните европейски награди за съвременна  архитектура “Мис ван дер Рое”. Отличителна черта на конкурса е безпристрастното международно жури от архитекти със забележителни сгради и постижения в портфолиото си. Тази година председател на журито е Франсоа Валентини, основател на VALENTINY hvp architects в Люксембург.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам