Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Кой е новият главнокомандващ украинската армия

Снимка: AP

Генерал-полковник Олександър Сирски, който е начело на руските сухопътни сили от 2019 г., бе назначен за главнокомандващ въоръжените сили на фона на наближаването на третата годишнина от началото на войната срещу Русия. Той заменя Валерий Залужни.

Ето някои факти за Сирски, една от ключовите фигури на украинските сили още от началото на пълномащабната руска инвазия.

РАННИ ГОДИНИ

Сирски е роден през юли 1965 г. в руската Владимирска област, която тогава е част от Съветския съюз. Той живее в Украйна от 1980 г. Както много други негови връстници в украинските въоръжени сили, той учи в Москва – във Висшето военно командно училище. Мнозина от съучениците му сега са руски командири. Той се дипломира през 1986 г. и служи пет години в съветската артилерия. Някои военни анализатори смятат, че тактиките му на бойното поле отразяват йерархичната му съветска подготовка.

СНЕЖНИЯТ ЛЕОПАРД

Сирски пое ръководството на украинските сухопътни сили през 2019 г. Преди това той е командвал украинските войски, сражаващите се срещу подкрепяния от Москва бунт в Донецка и Луганска област в Източна Украйна, избухнал през 2014 г. Тогава получил и позивната си “Снежния леопард”.

Володимир Зеленски и Олександър Сирски, снимка: AP

НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПОБЕДИ

Някои от най-големите победи на Украйна по време на пълномащабната инвазия на Русия бяха постигнати под командването на Сирски. Той бе начело на успешната отбрана на столицата Киев в началните месеци и през април 2022 г. получи званието Герой на Украйна – най-високото в страната. През юли 2022 г. Сирски планира и ръководи мълниеносна контраофанзива, която изтласка руските войски от град Харков и отвоюва обширни територии в източната и югоизточната част на страната.

Още от Built.bg:  Фон дер Лайен: Заплахата от война може да не е непосредствена, но не е изключена

БАХМУТ

В началото на миналата година Сирски бе начело на украинската отбрана на град Бахмут в източната част на страната, където бяха убити хиляди войници от двете страни в една от най-кръвопролитните битки във войната досега. Някои военни анализатори поставиха под въпрос дали си е струвало да бъдат убити и ранени толкова много хора в битката за опустошения град. Сирски заяви, че упоритата украинска отбрана на Бахмут е нанесла вреда на цялостните военни усилия на Русия, като е задържала на това място наемническата група “Вагнер”.

БОЙНИЯТ ДУХ НА ВОЙНИЦИТЕ

Сирски заяви, че приоритетът му е бойният дух на войниците му, с които той редовно се снима при посещения на фронта. Той каза пред западни медии, че спи по четири и половина часа на нощ и разпуска с посещения във фитнес. Сирски е женен и има двама синове.

Източник: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам