Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Коктейлът, който се превърна в световен феномен

Блещукащо море от яркооранжеви и червени коктейли залива баровете и ресторантите в Европа, а и извън Стария континент заради увеличаващите се почитатели на създадената в Италия напитка – “Шприц” (Spritz), пише Асошиейтед прес.

Този винен коктейл, който се сервира като аперитив в продължение на десетилетия в Североизточна Италия, традиционно “върви” с чикети (cicchetti) в кварталните барове във Венеция. Чикетите са типичен местен ордьовър, който наподобява испанските тапас (tapas) – малки хапки от месо, морски дарове, маслини и хрупкави хлебчета.

Съвременният коктейл “Шприц” се приготвя от пенливо вино “Просеко”, битер, дижестиви и газирана вода. Той е създаден в средата на 19 век по времето на Австро-Унгарската империя. Смята се, че за някои австрийци по това време италианското вино е било твърде тежко на вкус. Поради това те искали кръчмарите да им “пръснат” (“spritzen”) малко газирана вода във виното, за да го разредят. Това се превърнало в първата рецепта за коктейла “Шприц”.

По-късно към него добавили битери. Сладкият, леко горчив на вкус, оранжев “Аперол” е създаден през 1919 г. в италианския град Падуа. През 1920 г. той е последван от яркочервения горчив дижестив “Селект”, чийто първи ценители са от района на Венеция – Кастело. При създаването на тези ликьори са използвани и различни настойки от билки и корени.

Италианският аперитив “Кампари” (Campari) отдавна е ключова съставка на коктейлите “Негрони” (Negroni), но напоследък добива все по-голяма популярност и в напитките “Шприц”, отбелязва АП.

Руди Караро, който е глобален посланик на марката “Селект”, отбелязва, че Венеция дълги векове е била център на търговията с подправки в Италия. “Поради това за тях е било лесно да си набавят и настойки от билки и корени от целия свят, за да създадат една перфектна рецепта за тези напитки, която и до ден днешен не е променяна”, разкрива Караро.

Още от Built.bg:  Какво ни казаха световните лидери с облеклото си по време на срещата на Г-7

През 50-те години на миналия век започнали да използват тези италиански ликьори при приготвянето на коктейли и са ги добавили към напитката “Шприц”, въпреки че в началото “само са капвали по малко от тях”, разказва експертът.

“През 70-те години все по-често започват да правят коктейлите с Просеко вместо с бяло вино и така съвременният “Шприц” се превръща в пенлива напитка, която все повече привлича младите хора”, отбелязва Караро.

Но чак в началото на този век коктейлът “Шприц” се превръща от популярен в района на Венеция аперитив в световноизвестен феномен.

В количествено изражение обемът на продажбите на алкохолни аперитиви нараства с 26 процента в глобален мащаб през 2021 г., по данни на анализаторите от компанията за пазарни проучвания в сферата на алкохолните напитки “Ай Дабъл ю Ес Ар” (IWSR).

Най-големите пазари за аперитиви са Италия, Франция, Германия, Бразилия и Аржентина. През последните 5 години продажбите на тези напитки се увеличават стабилно в глобален мащаб, отбелязват експертите.

Сред причините за този пазарен ръст са и продажбите на коктейлите “Шприц”.

Линда Пасарела от компанията “Кампари груп” (Gruppo Campari), която притежава и марката “Аперол” (Aperol), споделя, че съдържанието на алкохол в “Шприц” е малко, което е “в тон с налагащата се мода да се консумират ниско алкохолни напитки”.

Най-сериозен все още е ръстът на продажбите на “Аперол” в Европа, но Пасарела отбелязва, че “Кампари груп” планира да разшири своето присъствие и на пазарите в САЩ и Азия.

”Аперолът” има вкус с оттенъци на тинтява, ванилия и цветя, плюс много портокал”, казва управителят на бар ”Тераца Аперол” във Венеция Лука Босо.

Още от Built.bg:  "Гласът на бъдещето": Как София да извади на показ силните си страни

Наздраве, ако сте навършили 18 години! Консумирайте с удоволствие и мярка.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам