Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Коледната светлина на площад “Свети Петър” във Ватикана

Снимки: AP

Светлините на голямото коледно дърво и на рождественските ясли на площад “Свети Петър” във Ватикана бяха запалени – традиция, спазвана всяка година, съобщава РАИ Нюз.

Рождественските ясли, изваяни от дърво, са подарък от градчето Сутрио, в областта Фриули-Венеция-Джулия, а коледното дърво идва от градчето Розело, в областта Абруцо. И двете ще останат на площада до приключване на коледните и новогодишните тържества на 8 януари догодина.

Коледното дърво е високо 30 метра, а рождествената сцена е изваяна от екип от 11 занаятчии  и включва 18 разнородни фигури в естествен ръст. Фигурка на Младенеца засега няма, но тя ще бъде поставена там на Бъдни вечер. Рождествената сцена се простира на площ от 116 квадратни метра, като е осветена от 50 различни точки.

По-рано днес папа Франциск прие представители на двете населени места, подарили на Ватикана коледното дърво и рождественските ясли. Пред гостите папата припомни, че коледното дърво и рождествената сцена продължават да омагьосват малки и големи. Дървото напомня за Исус, който идва да освети мрака, в който тънем, и съществуването ни, затъмнено от сянката на греха, страха и болката, поясни той.

Папата добави, че коледното дърво учи хората и да осъзнават какво са корените. А рождественските ясли помагат на хората да открият истинското богатство на Рождество Христово и да се пречистят от толкова аспекти, които замърсяват коледния пейзаж.

“За да срещнем Исус, трябва да го достигнем там, където е той, следователно трябва да се снижим, да станем малки, за да влезем в онази ясла, където се е родил Божият син”, заяви още папата на гостуващите му делегации, които той прие във ватиканската зала за аудиенции “Павел Шести”.

Още от Built.bg:  Президентът възложи на Димитър Главчев да предложи служебен кабинет

Именно там се състоя и церемонията, предшестваща запалването на светлините на елхата и рождественските ясли, а не на площада, заради предупреждение за лошо време. На площада пък стотици хора се бяха събрали, за да присъстват на запалването на светлините.

Традицията на тази церемония е положена от папа Йоан Павел Втори през 1982 г.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам