Бюлетин

Колекционерът на минало

Любомир Юруков е един от най-големите търсачи и колекционери на стари снимки и картички у нас. Притежава над 120 000 индивидуални артефакти, които са запечатали историята ни през последните 150 години. В архива му има изображения, които нито една българска институция не пази, а той показа някои от най-ценните си притежания специално за читателите на Built.bg

Роден е в София. Завършил е история, която го води към първата му страст – нумизматиката. Дълги години събира ценни монети, но с времето това му омръзва. Но не и интересът към старините. Богатият му опит и знания го водят до идеята да започне да разказва на другите за отминалите събития – така през 1994 г. се ражда списание „Минало“.

Изданието се разраства, а с него и нуждата от по-интересно представяне на историите в него. Любомир Юруков се нуждае от илюстративен материал за своите исторически ретроспекции и така започва да издирва снимки и картички. „Първите картички, които купих, бяха от Кюстендил за статия посветена на миналото на града. Така започна всичко. Но личният ми интерес започна от любовта ми към София и любопитството да проуча и запазя нейния автентичен вид през десетилетията“, разказва той.

По запазените снимки и картички ясно може да се проследи промяната в столицата. В началото на миналия век София е млад и развиващ се град с впечатляваща архитектура. Дори Балканските войни и Първата Световна война не повлияват твърде негативно. Първите преустройства и съборени къщи идват още през 30-те години. Тогава населението започва да се увеличава и на мястото на някогашни по-малки здания започват да се строят първите кооперации.

Втората Световна война променя драматично инфраструктурата. Много от най-красивите, централни къщи и обществени сгради са сринати. Но вместо да се възстановят отново на тяхно място скоро започват строежи в сталинистки стил. През 50-те години продължава да се вдигат предимно ниски кооперации с голямо общо пространство и зеленина, но скоро след това се появяват и панелните квартали, които слагат началото на презастрояването на града. Урокът, който според Любомир Юруков днешните управници не са научили от предшествениците си е липсата на цялостна визия за София.

Архивите на колекционера са много богати. Освен София в тях има снимки и картички от повечето български градове от последните десетилетия. Особено ценни са илюстрациите му на военна тематика – по време на Балканските войни с пропагандна цел са издавани картички за почти всеки полк, които са много редки. Скъпи са и картичките на царското семейство. Някои от тях са на чужди художници, които често обичали са правят карикатури на Фердинанд и струват по 90-100 евро.

Любомир Юруков ни разказва и за любопитна, но забравена днес традиция – до средата на миналия век пощенските раздавачи правели свои картички, които подарявали за Коледа и Нова година на хората, до които доставяли пощата. По този начин ги поздравявали за празниците и изказвали своята благодарност. „Интересното е, че боклукчиите също правели свои картички и ги раздавали на тези, на които събирали боклука. Те пък в знак на благодарност им дарявали дребни неща за почерпка. Това показва какво човешко отношение е имало между хората преди десетилетия“, разказва колекционерът.

Най-ценните му артефакти обаче вече са в Държавните архиви – преди години в търсене на поредните находки Любомир Юруков се натъква на уникални части от дневника на Васил Радославов. Политикът, който три пъти е бил министър-председател на България след абдикацията на Батенберг и по време на Първата Световна война, е сочен като един от най-спорните родни държавници, заради противоречивите си решения по време на войните. Конкретните документи са свързани с комуникацията за влизане на страната ни в оформилите се военни лагери. Юруков дарява безценните находки на архива, където се пазят и до днес.

Откъде идват находките? С времето намирането на картички е станало все по-трудно, главно се предлагат в интернет и на търгове. Снимки обаче още могат да бъдат намерени в стари семейни албуми, в по-малки населени места или на битаците. „Хората често не осъзнават какво притежават. Големи родове изхвърлят цели семейни албуми, а вътре има много интересни неща. После минават години, хората започват да се интересуват от своята родова памет, но вече е твърде късно и следите са се изгубили“, споделя Любомир Юруков.

Картичките и снимките на Любомир Юруков са подредени в десетки албуми. Като запален колекционер обаче той събира още много други неща – така например има колекция от винени етикети, дворцови менюта и лотарийни билети. Негови материали пък са послужили за издаването на няколко исторически книги като „Непознатият българин 1878-1944“, „Непознатата България. Хора и събития 1878-1944 г.“ и „Непознатата София“ – три издания, които са запечатали родината ни такава, каквато днес не можем да си представим, че е била.

И макар да казва, че държавните институции рядко се интересуват от колекцията му, но не толкова рядко се налага да прибягват до редките му артефакти, Любомир Юруков е взел решение постепенно да дари целия си архив на Националния архивен фонд.

Казва, че основният урок, на който безценната му колекция го е научила е, че в България са живели изключително интересни хора, които не са били известни държавници или личности, но въпреки това са имали забележителен живот и съдба, за които си заслужава да се разкаже, а снимките пазят тези разкази. Такъв е и личният разказ на Любомир Юруков – колекционерът зад старите картички и фотоси, който ревностно пази миналото ни.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам