Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Коментарите след решението на Зеленски да смени министъра на отбраната на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски вчера обяви, че ще смени министъра на отбраната на страната, позовавайки се на необходимостта от “нови подходи” на фона на продължаващия вече повече от 18 месеца конфликт, пише в. “Ню Йорк таймс”. Това представлява най-голямото сътресение във военното ръководство на Украйна от началото на пълномащабната руска инвазия, отбелязва изданието.

Съдбата на министъра на отбраната беше обект на все повече спекулации в Украйна, след като излезе наяве информация за финансови нарушения в министерството и правителството започна няколко разследвания за корупция сред служителите му, коментира вестникът.

През последните седмици се появиха редица спекулации за политическото бъдеще на Резников, включително дали ще поеме дипломатическа роля като посланик във Великобритания, пише “Ню Йорк таймс”. В съобщението на Зеленски обаче не се споменава за ново назначение на Резников, посочва изданието.

Олексий Резников, снимка: AP

Резников не беше директно замесен в скандалите в министерството си и помощта от западните страни не беше засегната, но с промяната Зеленски се опитва да успокои САЩ и другите си съюзници, че тяхната подкрепа няма да бъде използвана неправилно, пише в. “Вашингтон пост”. Министърът на отбраната играе ключова роля в преговорите с други страни за предоставяне на помощ, включително въоръжение, отбелязва изданието.

Рустем Умеров, изборът на Зеленски за нов министър на отбраната, ще поеме поста в ключов момент, пише британският в. “Телеграф”. Някои от западните съюзници на Украйна започнаха да критикуват Киев за това, че не е постигнал по-голям напредък в контраофанзивата си, която започна преди три месеца и е подкрепена от голямо количество западно военно оборудване, голяма заслуга за осигуряването на което има Резников, пише вестникът.

Още от Built.bg:  Built анализ: За 10 години некачествените горива са намалели 5 пъти
Рустем Умеров, снимка: wikipedia.org

Спекулациите, че Резников е напът да загуби работата си започнаха по-рано тази година след като разследване разкри, че украинското министерство на отбраната е плащало за доставки на продоволствие за войниците на прекомерно завишени цени, посочва “Телеграф”.

Резников отрича да е извършил нещо нередно и многократно е заявявал, че е мишена на клеветническа кампания, пише в. “Гардиън”. Напускането му изглежда цели да се сложи край на продължилия месеци натиск от страна на украински медии, започнал, след като бяха публикувани резултатите от разследването в неговото ведомство, коментира изданието. Въпреки че не е участвал лично в договора за доставка на храни, някои украински коментатори заявиха, че той трябва да поеме политическа отговорност за случилото се.

Все пак Резников е смятан за човек, изградил силни отношения с министрите на отбраната и военни служители от страните съюзнички на Украйна, пише в. “Гардиън”. Той се превърна в един от най-известните високопоставени украинци, като представляваше Украйна на срещи на НАТО и десетки двустранни заседания за осигуряване на финансиране на стойност милиарди долари, както и на най-модерното оборудване за борба срещу Русия, посочва вестникът.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам