Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“Комерсант”: Берлин е готов за конструктивен диалог с Москва

Берлин е готов за конструктивен диалог с Москва – това показва според руския в. “Комерсант” представеното вчера споразумение за коалиционно правителство, договорено между Германската социалдемократическа партия, Зелените и Свободната демократическа партия.

“Германско-руските отношения са дълбоки и разнообразни. Русия е важен играч на международната арена. Ние разбираме какво значение имат стабилните и здрави отношения, затова продължаваме да се стремим към тях”, цитира изданието пасаж от текста.

Отбелязва и друг важен момент – намерението на бъдещия кабинет да разреши безвизово влизане в Германия на “особено важни целеви групи” от Русия, по-специално младежи под 25-годишна възраст.

В споразумението се говори повече за възможно сътрудничество с Русия, отколкото за разногласия, изтъква “Комерсант”. Но допълва, че за бъдещ външен министър на Германия се сочи съпредседателката на германската партия Съюз-90/Зелени Аналена Бербок.

Тя никога не е крила критичното си отношение към Москва, настояваше за по-строги санкции, допускаше възможността да се продават германски оръжия на Киев и се обявяваше против газопровода “Северен поток-2”, напомня всекидневникът.

“Зелените ще трябва да печелят точки от нещо, значи може да очакваме от тях популистки инициативи, които може да ни затруднят живота – разсъждава неназован събеседник на “Комерсант” от руските държавни структури. – От друга страна, проектът (“Северен поток-2″) е вече в такъв стадий, когато фактически няма как да бъде възпрепятстван. Освен това, с руската тема в Германия винаги се е занимавал лично канцлерът. Така че се надяваме да няма неприятни изненади.”

Коалиционното споразумение подминава деликатната тема за газопровода; така новият кабинет ще има повече пространство за маневри в преговорите с Русия и САЩ, добавя “Комерсант”. След време новото германско правителство може да застане на по-критични позиции спрямо Русия, включително що се отнася до “Северен поток-2”, прогнозира впрочем германският политолог Бенямин Хьоне, цитиран в “Известия”.

Още от Built.bg:  Честито Възкресение Христово!

“Известия” обаче напомня скорошно изказване на Омид Нурипур, депутат в Бундестага от Зелените и член на външнополитическата комисия. Нурипур нарече новите санкции на САЩ срещу “Северен поток-2” неприемливи, макар че преди именно неговата политическа сила активно се обявяваше против пускането на тръбопровода. Риториката може да се промени, но не се очаква нова желязна завеса в руско-германските отношения, коментира московският наблюдател Александър Камкин.

Преди време Зелените бяха против строежа на “Северен поток-2”, само защото изобщо са против въглеводородните горива. Сега обаче са усетили, че носят отговорност за Германия и трябва да се държат разумно. Да мислят за германските интереси, а не само за трансатлантическия съюз – Зелените се обявяват и против американския втечнен газ, подчертава пред “Свободная преса” Александър Рар, аналитик от Германия.

Американски конгресмени се канят да санкционират всякакви фирми, свързани със “Северен поток-2”. В бъдеще тези санкции може да обхванат кои да е германски и европейски компании. Нищо чудно, че германското правителство говори в защита на своя бизнес, добавя енергийният експерт Сергей Пикин.

БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам