Бюлетин

Комисията по енергетика възлага на МС да подпише договор за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ “Козлодуй”

Комисията по енергетиката в Народното събрание чрез проект на решение възложи на Министерски съвет (МС) да проведе преговори с правителството на САЩ за сключване на Междуправителствено споразумение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ “Козлодуй” с технологията АP1000 (блок 7 на АЕЦ “Козлодуй”).

В приетото решение е записано, че МС чрез министъра на енергетиката в срок до 1 март 2023 г. трябва да предприеме всички необходими действия за изграждане на енергиен обект – ядрена централа за утвърдената от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Площадка номер 2 – блок 7 на АЕЦ “Козлодуй”.

Снимка: БТА

Освен това МС трябва да предприеме и всички необходими действия за започване на лицензионна процедура и процедура по ОВОС за изграждане на втори идентичен блок на утвърдената от АЯР площадка (блок 8 на АЕЦ “Козлодуй”).

МС трябва вземе и решение за обявяване на енергийния обект – ядрена централа за “обект с национално значение” по смисъла на Закона за устройство на територията и за “национален обект” по смисъла на Закона за държавната собственост.

По този повод по-рано на заседанието на комисията служебният министър на енергетиката Росен Христов каза, че България има нужда да изгради четири нови ядрени реактора – два в АЕЦ “Белене” и два на площадката в АЕЦ “Козлодуй” (7-ми и 8-ми блок). Това предложение ще бъде официално представено през следващата седмица, когато Министерството на енергетиката ще обяви идеите си са развитието за развитието на българската енергетика, при представянето на новата Енергийна стратегия. Според Христов страната ни трябва да се стреми към това да разполага с 4 000 мегавата ядрени мощности, а за целта трябва да се преговаря с всички водещи компании като “Уестингхаус, “Фраматом” и Е Де Еф (EDF), а не само с правителството на САЩ.

Още от Built.bg:  Ердоган предложи на Мъск да построи завод на „Тесла“ в Турция

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам