Бюлетин

Комисията по регионална политика прие за второ гласуване предложенията за промени в Закона за кадастъра

Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление прие за второ гласуване Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър, внесен от Министерския съвет. Той е законодателна инициатива, която е включена в Националния план за възстановяване и устойчивост и по него се предвижда осигуряване на пълна дигитализация на имотния регистър, воден от Агенцията по вписванията, чрез създаване на електронни партиди на недвижимите имоти и електронни партидни дела с вписаните актове и приложените към тях документи. Със законопроекта се предлага до 30 юни 2026 г. Агенцията по вписванията да дигитализира наличния хартиен архив в службите по вписванията.

Финансирането на процеса е осигурено по Плана. Приблизително 40 милиона са хартиените актове, които трябва да се дигитализират, бе съобщено при обсъждането на проектозакона в комисията на първо четене.

Атанас Пеканов, снимка: БТА

Приети бяха предложения по законопроекта, представени от Атанас Пеканов – вицепремиер по управление на европейските средства, които бяха припознати от Росица Кирова – зам.-председател на комисията (ПГ на ГЕРБ-СДС). Пеканов уточни, че с тях се прави техническо прецизиране на няколко части от текстовете. Законът и в момента отговаря на заложените в Плана за възстановяване и устойчивост цели и етапи, но прецизирането им ще облекчи бъдещите дискусии с Европейската комисия, защото с предложенията ще бъде възприето, че законът изпълнява в детайли зададените цели по начина, по който те са разписани и като поети ангажименти, уточни Пеканов.

От Агенцията по вписванията посочиха, че предложенията, които са уточнени с ЕК, са свързани с регистровата реформа, която страна ни трябва да направи.

Друго предложение, представено от вицепремиера Пеканов, е свързано с уточняването на отговорностите на съдиите по вписванията и на Агенцията по вписванията в процеса по създаване на имотните партиди в регистъра.

Още от Built.bg:  Юлиян Попов: РИОСВ – София вероятно няма да даде разрешение за Драгалевския лифт

Три от точките в дневния ред на днешното заседание на комисията отпаднаха поради отсъствие на депутати, ангажирани с други заседания на комисии по същото време, и на представители на ресорни браншови организации. Отложено бе разглеждането на предложенията за промени в Закона за устройство на територията, внесени от Йордан Терзийски и група народни представители, от Министерския съвет и от Радомир Чолаков.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам