Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Компанията “Акуо” обяви рефинансиране на 5 хидроелектрически централи в България

“Акуо” (Akuo) – френска независима международна компания в сектора на производството и разработването на проекти, свързани с възобновяема енергия, обяви, че успешно е осигурила рефинансиране за проектен портфейл с пет хидроелектрически централи в България с капацитет от 15,5 мегавата мощност.

Сделката идва след придобиването през март 2021 г. на “Пи Ви Би Пауър България” (PVB Power Bulgaria) – дружеството, което управлява тези пет централи, действащи от 2010-2013 г. и разположени на река Искър близо до Своге. Мостово финансиране от фонда “Айфел енерджи транзишън” (Eiffel Energy Transition Fund) направи придобиването възможно, а банковото рефинансиране бе поето от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и “УниКредит Булбанк” (Unicredit Bulbank). “Акуо” е партньор и на RGREEN INVEST чрез неговия фонд INFRAGREEN IV, и по този начин последните стават съакционер заедно с “Акуо” по отношение на тези активи, с 49 процента участие, се уточнява в съобщението.

Рефинансирането от ЕБВР и “УниКредит Булбанк” дава възможност на “Акуо” да освободи финансови ресурси, които ще бъдат използвани за разработване на други проекти за възобновяеми енергийни източници “на зелено” в страните, в които ЕБВР извършва дейност.

България си е поставила за цел до 2030 г. да увеличи дела на електроенергията от възобновяеми източници в енергийния микс до над 30 на сто. Тази цел включва увеличение от 2,6 гигавата мощност в капацитета на страната за възобновяема електрическа енергия за достигане на почти 7 гигавата мощност в рамките на този срок.

Снимка: БТА

Централите в Своге съществено ще засилят усилията на страната за постигането на тази цел: като обезпечат потреблението на електрическа енергия на над 20 000 български домакинства, което е еквивалентно на 35 000 кубични тона по-малко въглеродни емисии на годишна база, допълват от “Акуо”.

Още от Built.bg:  Джефри Пайът и енергийният министър Владимир Малинов обсъдиха енергийното сътрудничество между САЩ и България

Ерик Ското, председател и съосновател на “Акуо”, каза:

Днес, повече от всякога преди, участието на ЕБВР и УниКредит Булбанк в този проект за електроенергия от възобновяеми източници изпраща силен сигнал за енергийната независимост на България. Не бихме могли дори да си мечтаем за по-добри партньори през 2022 г., които да са с нас в този проект.

“Радостни сме да подкрепим Акуо – международна компания с опит в сектора на разработването на проекти за енергия от възобновяеми източници – в разширяването на дейността им в България и успоредно с това да помогнем за увеличаване на капацитета за производство на възобновяема енергия на регионално равнище. Това сътрудничество между ЕБВР и УниКредит Булбанк показва значението, което двете институции отдават на по-чистите технологии и насърчаването на използването на възобновяеми енергийни източници”, посочиха в съвместно изявление ЕБВР и “УниКредит Булбанк”.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам