Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Компенсации за ток и газ: Как го правят в Европа

Цените на електроенергията се повишиха в цяла Европа през изминалата година. Според анализатори вдигането на ограниченията заради КОВИД-19 доведе до огромно търсене на природен газ на фона на ограничените доставки.

Синьото гориво е важно за производството на електроенергия на континента и това води и до поскъпване на тока. Цените на природния газ достигнаха до рекордни стойности през последните месеци под влиянието на редица фактори, обобщава БТА.

Абсолютен ценови максимум на международния хъб TTF в Нидерландия беше отбелязан на 21 декември 2021 г. – 179,887 евро за мегаватчас. Освен това цените на въглеродните емисии достигнаха рекордни нива – към 14 януари те са 82,40 евро за тон, след като напоследък се движеха около 80 евро за тон. Това тласка нагоре и цената на електроенергията, произвеждана от въглищни централи.

В България цената на електроенергията за битовите потребители е регулирана от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Тя обикновено се променя веднъж годишно и важи за регулаторен период от 1 юли до 30 юни. Законът за енергетиката обаче дава възможност на регулатора да променя цените на всеки три месеца.

Затова енергийният регулатор предвиждаше токът за бита да поскъпне средно с 11,5 процента от 1 януари тази година. При парното и топлата вода планираното увеличение средно за страната щеше да е 13 на сто, според докладите, публикувани от КЕВР. Тези увеличения обаче не станаха факт, защото Народното събрание наложи мораториум върху цената на електроенергията, ВиК услугите и топлинната енергия.

Във Великобритания домакинствата са защитени, тъй като цените на електроенергията са фиксирани.

Енергийният регулатор изчислява ценовия таван по специална формула, в която са включени компоненти като стойността на природния газ, разходите за енергийната мрежа, както и субсидиите, които отпуска британското правителство за възобновяемите енергийни източници. Равнището на ограничението се актуализира два пъти годишно. В Испания тарифите на тока не са фиксирани, но са гъвкави.

В повечето европейски страни битовите потребители си купуват ток от свободния пазар, в България засега само небитовите потребители пазаруват електроенергия от Българската независима енергийна борса (БНЕБ).

Енергийните борси в Европа се обединяват все повече в рамките на единния европейски пазар на електроенергия. Това изравнява донякъде цените на тока на борсите, най-вече в съседни региони. Средната месечна цена за базов товар електрическа енергия на БНЕБ през декември се движеше около 220 евро за мегаватчас – стойност, съпоставима с тази на регионалните борси – OPCOM (Румъния), HenEx (Гърция) и HUPX (Унгария), посочиха от борсата.

Още от Built.bg:  Да възстановиш "Нотр Дам". Предизвикателствата пред строителите

Рекордните цени на тока и природния газ в Европа принудиха отделните правителства да вземат различни мерки за компенсиране.

В България в защита на потребителите от високите енергийни цени в края на миналата година се предвидиха компенсации на обща стойност 1,5 млрд. лв., които да действат до края на март 2022 г. Компенсациите за бизнеса за декември се изчисляват като 75 на сто от разликата между базовата цена 185,59 лева за мегаватчас и реалната средномесечна борсова цена на сегмента “ден напред” на БНЕБ за съответния месец, но не повече от 30 на сто от реалната борсова цена за юли 2021 г. Този вид подпомагане на бизнеса е на обща стойност около 940 млн. лв. до края на периода.

Преди дни министърът на енергетиката Александър Николов обяви, че таванът от 30 на сто се трансформира до не повече от 250 лв. за мегаватчас. Той добави, че се работи интензивно, за да се подготви механизъм за компенсиране на битовите потребители на природен газ, включително и за декември. За двата месеца – януари 2022 и декември 2021 г., ще се предложи помощта за потребителите да е 50 процента от ръста на цената, като базата е 48,80 лв. за мегаватчас.

Общо сумата за двумесечния период ще възлезе на около 140 млн. лв., но за тези средства ще е необходима нотификация от Европейската комисия и решение на Министерския съвет. При подобна схема на изчисляване компенсацията би била от порядъка на 26,77 лв. за мегаватчас за декември 2021 г. и 42,31 лв. за мегаватчас за януари 2022 г.

Полското правителство планира нов закон, за да ограничи влиянието на покачващите се цени на природния газ върху обществени институции като болници, съобщи на 11 януари вицепремиерът Яцек Сашин, цитиран от Ройтерс. Това е част от пакет от мерки за борба с инфлацията. Новият закон предвижда и тарифен механизъм, който да се прилага за домакинствата. “Този механизъм означава, че увеличаването на сметките за газ за домакинствата остава много голямо.

Още от Built.bg:  Устойчиво строителство: Може ли дървото да замени бетона?

Растеж от средно 54 процента за тези клиенти обаче е съвсем разумен спрямо няколкостотин процента, стигащи дори до 800, за други юридически лица”, коментира вицепремиерът. Полша вече обяви, че намалява данъците върху електроенергията, бензина и основни хранителни продукти, както и отпускане на финансова помощ за домакинствата.

Вторият пакет от мерки в централноевропейската страна, специално насочен към смекчаване на последиците от високите цени, включва по-нисък ДДС върху газ, петрол и храни в опит да се овладее галопиращата инфлация. Той бе обявен също във вторник от премиера Матеуш Моравецки. Програмата има за цел да остави колкото се може повече пари в джобовете на поляците, посочи на пресконференция Моравецки, цитиран от Ройтерс.

Мерките предвиждат нулева ставка на ДДС върху газа и основните храни, както и значително намаляване на ДДС за горивата, парното и електричеството. Според премиера мерките ще струват на бюджета 15-20 милиарда злоти (3,74-4,99 милиарда долара).

От вчера полската държавна компания ПГНиГ (PGNiG) намали с 25 процента, в сила до края на февруари, цената на газа за малките бизнес клиенти като пекарни, фризьорски салони и други.

На 12 януари шведският финансов министър Микаел Дамберг съобщи, че правителството ще отпусне компенсации на домакинствата, които са най-силно засегнати от повишаването на цените на електричеството. За целта кабинетът е заделил 6 милиарда крони (664 милиона долара). Домакинствата, потребяващи над 2000 киловатчаса електроенергия месечно, ще могат да получат компенсация от около 2000 крони (220 долара) на месец за периода декември-февруари. Мярката може да обхване около 1,8 милиона домакинства, посочи правителството.

И в Швеция електричеството поскъпна през последните месеци, особено в южната част, макар и с по-слаб темп, отколкото в други райони на Европа. Страната произвежда ток от ВЕЦ-ове, ядрени реактори и вятърни централи и не разчита на внос на природен газ. Цените обаче се формират на международните пазари, което засяга и местните потребители.

Според данни на регулатора на шведския енергиен пазар разходите за ток за среден апартамент в южната половина на страната, където живее по-голямата част от населението, са скочили с 266 процента на годишна основа през декември. Разходите за средна къща, отоплявана с електроенергия, са нараснали още повече – с 361 процента, за същия период.

Междувременно властите в Норвегия съобщиха, че не подкрепят предложението на опозицията за таван на цените на тока за битовите потребители. Кабинетът там въведе схема за субсидиране на част от сметките на домакинствата. Миналия месец бе обявен план за подпомагане на потребяващите до 5000 киловатчаса месечно, което ще струва на хазната около 2 милиарда крони (567 милиона долара).

Още от Built.bg:  Защо "Нов европейски Баухаус"?

Белгийското правителство предлага ДДС за тока и газа да бъде намален от 21 на 6 процента, съобщиха вчера местни медии. Очаква се това предложение скоро да бъде разгледано от Федералния парламент. Изчислено е, че подобна мярка би струвала на бюджета 770 милиона евро годишно.

От миналата есен в страната бяха предприети мерки за защита на най-уязвимите граждани от високите цени на енергоносителите. Помощ получиха около един милион домакинства, които плащат по понижени цени и получават по 80 евро на месец обезщетение за покриване на сметките.

Белгия прилага различен ДДС за отделните стоки и услуги, като 21 на сто е най-високият размер на данъка. Засега енергоносителите се облагат с най-високата данъчна ставка, но властите са в готовност да ограничат размера на акцизите, за да подкрепят допълнително домакинствата.

Франция възнамерява да ограничи тази година увеличаването на цената на електроенергията на 4 процента в опит тя да остане достъпна за потребителите, съобщи на 13 януари министърът на икономиката Брюно Льо Мер, цитиран от ДПА.

Държавата значително намали важен данък върху електроенергията, което води до загуба на приходи от 8 милиона евро за хазната, каза Льо Мер за в. “Паризиен”. В допълнение към това, правителството нареди на държавната компания Е Де Еф (EDF) да продава повече от своята евтина ядрена енергия на по-малки конкуренти в друг ход за овладяване растежа на цените.

Планът е бил одобрен от Европейската комисия. В изявление компанията доставчик на електроенергия посочи, че тази стъпка ще й струва до 8,4 милиарда евро.

Източник: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам