Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Корупция, къщи за гости и “Къщата в Барселона” – повод за посещението на евродепутатите у нас

Нужно е опростяване на управлението и контрол на средствата от ЕС, ако някой твърди противното – това не е така, каза пред журналисти Томаш Здеховски, депутат от Европейската комисия, член на Комисията по бюджетен контрол и ръководител на делегацията, която беше на тридневно работно посещение в България.

Очакваме реални промени в работата на съдебната власт и в работата на прокуратурата, но досега няма някакви видими резултати, добави той.

Обсъдихме управлението на европейски проекти. Повторихме, че борбата с корупцията е дългосрочен процес, промяната няма да настъпи лесно. Нужен е добър анализ на управлението на евросредствата, посочи Здеховски.

Доволен съм, че започнахме този разговор. Важно е да не сте по-големи бюрократи от Брюксел. Говорихме за завишаването на цените на много артикули и дейности, за да стигнем дотам, че да се плащат няколко пъти по-високи цени, отколкото в Унгария или Нидерландия. Трябва да има само един закон и той да е за всички, независимо дали говорим за богаташ или за беден човек, каза още евродепутатът.

Томаш Здеховски, снимка: БТА

Говорихме в по-общ план за корупция в общините. Имаме данни, но не можем да ви дадем само един пример, защото има доста примери. Нямаме конкретика, защото този въпрос се отнася за проверяващите органи тук и за прокуратурата в Брюксел, посочиха евродепутатите от делегацията в отговор на конкретни въпроси за корупция.

Евродепутатът Цветелина Пенкова каза, че делегацията е разгледала общата картина и системната злоупотреба с европейски средства при проекти с обществени поръчки, свързани с инфраструктурата и в строителния сектор, както и в проектите за къщи за гости. Обсъден е проектът за ремонт на “Ларгото” в София, както и казусът с къщата в Барселона. Следващият път, когато дойдем, ще контролираме много проекти, за да видими къде има напредък и къде проблеми. Планираме следващата си мисия възможно най-бързо, допълни тя.

Още от Built.bg:  758 жилища в 11 многофамилни сгради са обновени по Националната програма за енергийна ефективност

София ин’т Велд, евродепутат, посочи, че е била в страната през септември по същите въпроси, но с друга мисия. Има неща, които не са се променили, каза тя. Изразихме притеснения, че от страна на прокуратурата нямаме усещането за съществен напредък. Има вражда между главния прокурор и правителството. Не става въпрос за фигурата на главния прокурор, а системата да работи. Има съпротива от страна на някои органи и нашите притеснения остават и сега.

Видяхме се с премиера Кирил Петков и се запознахме с новото му виждане за борбата с корупцията, както и с позицията на различни парламентарни групи по темата, каза Томаш Здеховски.

Европейските средства, ползвани от България, по-никакъв начин не са застрашени, заяви Цветелина Пенкова. Ние се запознавахме със стари случаи на злоупотреби. Нужна е промяна и в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), защото няма ефект от дейността на комисията”, посочи тя.

Цветелина Пенкова, снимка: БТА

Това не е обичайна делегация на ЕП – не посетихме нито едно място, построено с европейски средства, каза Андрей Новаков, евродепутат. Европейското финансиране не застрашено, защото още не е получено. Европейските институции са залети със сигнали от България, но няма реакция на тези институции, каза Новаков.

По темата с къщата в Барселона разбрахме, че разследването продължава от европейски институции и ще има информация след десетина дни, каза Здеховски.

Ще напишем подробен доклад с препоръки към ЕК и към европейските институции за резултати. Българската система обаче трябва да си свърши работата, слабото звено е съдебната система и прокуратурата, каза още София ин’т Велд.

Още от Built.bg:  Парламентът не избра Росен Желязков за министър-председател

Посещенията на комисията са регулярни. Ние се борим срещу разхищенията с европейски средства в различни страни и го правим отдавна заедно с ОЛАФ. Предстоят посещения в Кипър и Нидерландия, ще има мисии в Унгария и Турция, каза Здеховски, но обеща възможно най-бързо да бъде посетена България отново.

Средствата в проектите за къщи за гости, където бяха открити нарушения, се възстановяват не от крайния бенефициент, а от джоба на данъкоплатеца. Целта е да плаща нарушителят, а това трябва да се уреди тук, в България, казаха още евродепутатите. Всички бенефициенти по проекти с къщи за гости с открити нарушения са дадени на НАП за принудително изземане и събиране на парите, посочи Андрей Новаков.

Андрей Новаков, снимка: БТА

Най-общо казано вашите пътища може да са много евтини, но ако проектът се съфинансира с европейски фондове, изведнъж цената става висока. Това го обсъдихме с неправителствени организации и говорим за периода от 2004 година досега, каза  деховски. Липсата на разследвания и на прокурорски действия е проблемът в България, заяви той.

Делегация на европарламента, заедно с представители на Европейската комисия и Европейската сметна палата, бяха на работно посещение в България между 11 и 13 април, с цел проучване на фактите във връзка с обвиненията в корупция и злоупотреби с публични средства в България с потенциално отражение върху финансовите интереси на ЕС.

Работната програма на делегацията включваше срещи с министър-председателя Кирил Петков, със заместник министър-председателя по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, заместник-министъра на земеделието Момчил Неков, главния прокурор Иван Гешев, както и с висши държавни и правителствени служители, които са пряко или косвено свързани с администрирането и управлението на европейските фондове в България, включително от Министерството на вътрешните работи, Народното събрание, Изпълнителната агенция, отговаряща за одита на средствата от ЕС, Сметната палата, ИСУН 2020, Националното сдружение на общините, с представители на организации на гражданското общество, разследващи журналисти.

Още от Built.bg:  Във Великобритания се провеждат парламентарни избори

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам