Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Кредити с по-ниска лихва за покупка и строителство на енергийно ефективни имоти влизат в портфолиото на ОББ

Обединена българска банка (ОББ), част от белгийската финансова група Кей Би Си (KBC), предлага специално разработен продукт – ипотечен кредит “Енергийно ефективен дом”, съобщиха от банката.

Инвестицията в енергийно ефективен имот води до по-висока стойност на актива, а ОББ подкрепя избора на такова жилище, като предлага 0,15 на сто отстъпка от лихвения процент. Отстъпката е валидна за покупка или рефинансиране на имот с енергиен клас А, А+ или клас B, но задължително с енергопотребление на първична енергия не повече от 150 киловатчаса на квадратен метър  (kWh/m2) по изпълнен проект. Необходимо условие е представянето на Сертификат за енергийна ефективност или копие от него. При одобрение на кредита намалението се прилага върху лихвения процент, определен съгласно условията на продукта и индивидуалния профил на клиента.

Снимка: ОББ

Енергийно ефективните домове осигуряват среда с по-добро качество на живот, в която хората са изложени на по-малко рискове за здравето (комфортна температура и вентилация, екологични материали).

Чрез мерки за увеличаване броя на енергийно ефективните домове се полага и грижа за околната среда и бъдещето на планетата. Според доклад на Глобалния алианс за сгради и строителство енергийното потребление на сградите и строителната дейност в Европа генерират до 40 на  сто от общия брой емисии на  въглероден диоксид. Енергийно ефективните домове оставят значително по-малък вреден отпечатък върху околната среда и допринасят съществено за ефекта върху климатичните промени, посочват от ОББ .

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам