Бюлетин

Кредити за милиони: кой стои зад фирмите

Преди 1 година, в предаването “120 минути” по bTV, стана публично известно, че ББР – държавната банка, чиято основна задача е да подпомага с кредити малкия и средния бизнес, е отпускала заеми в огромни размери на определени фирми. Само 8 от тях са получили близо 1 млрд. лева от държавните пари. Това беше и една от причините ръководството на банката да бъде сменено и тогава директор на банката стана Цанко Арабаджиев.

От тези 8 фирми 7 си плащат редовно, но една е в просрочие от около 4 месеца. Кредитът е за 150 млн. лв. Не мога да кажа кой стои зад кредитите, тъй като тази информация все още е конфиденциална. Но в следващите дни и седмици действията ни ясно ще покажат коя е проблемната фирма.

Това каза Арабаджиев в интервю за “120 минути” в неделя. Според думите му компанията се е възползвала от възможността, дадена от БНБ във връзка с ковид  пандемията, да не плаща нито главница, нито лихва. По кредита не е платена нито една вноска.

В момента, в който влязохме в банката преди година, беше да направим преглед на всичките кредитни експозиции и изготвим стратегии за всяка една от тях. И там, където виждаме зла умисъл или дори престъпление, да подадем съответните сигнали до прокуратурата.

Това обясни още директорът на Българската банка за развитие. Той уточни, че до момента са подадени 2 сигнала до прокуратурата. За кредити от 150 млн.лв. е ясно, че 70% няма да бъдат възстановени, заяви Арабаджиев. Цялото интервю на Светослав Иванов с Цанко Арабаджиев може да гледате тук.

 

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам