Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Кремъл изрази безпокойство, че течовете по газопроводите “Северен поток” 1 и 2 може да са саботаж

Кремъл каза днес, че е “изключително обезпокоен” от течовете, открити по газопроводите “Северен поток” 1 и 2. Говорителят на руското президентство Дмитрий Песков заяви, че никаква хипотеза не трябва да бъде изключена, включително тази за саботаж, предаде Франс прес.

„Изключително сме обезпокоени от тази новина. Наистина говорим за повреда на газопровода поради неустановени причини в изключителната икономическа зона на Дания“, каза Песков пред журналисти и нарече наличната информация „много тревожна“.

„Наистина налягането (в газопроводите) е спаднало значително“, добави той. Попитан за възможността за акт на саботаж, той отговори: “Нито един вариант не може да бъде изключен”.

Снимка: AP

Газопроводите “Северен поток 1” и “Северен поток 2”, изградени за транспортиране на руски газ до Европа, бяха засегнати от необясними течове в Балтийско море, установени от датските и шведските власти.

Тези два газопровода, управлявани от консорциум, зависим от руския газов гигант “Газпром”, са в основата на напрежението между Москва и Европа в контекста на войната в Украйна.

Доставките по “Северен поток 1”, газопровод, който снабдява Германия и други европейски страни, са спрени, официално по технически причини. По газопровода “Северен поток 2” никога не е бил доставян газ поради липса на разрешително. Двете тръби обаче бяха пълни с газ, което обяснява течовете, посочва АФП.

Европейската комисия каза днес, че е преждевременно да се спекулира за причината за течовете по газопроводите “Северен поток” 1 и 2, предназначени да доставят газ от Русия за Европа, предаде Ройтерс.

“На този етап е твърде преждевременно да се спекулира за причините… Редица държави проучват този въпрос и ще останем в тесен контакт в тях, но наистина сега не е моментът да се спекулира”, каза на редовна пресконференция говорителят на Европейската комисия.

Още от Built.bg:  България ще се включи със 100 хил. евро в програма за възстановяване на Украйна

Еврокомисията следи развитието около течовете внимателно и засега не вижда някакво отражение върху сигурността на доставките за Европа, каза още говорителят.

Датската премиерка Мете Фредериксен каза днес, че “не може да изключи” версията за саботаж след откриването на три теча по руските газопроводи “Северен поток” 1 и 2, минаващи по дъното на Балтийско море към Европа, предаде Асошиейтед прес.

Премиерката се изказа, след като едновременно бяха установени проблеми и с двата газопровода. Тя направи това изказване по време на  на церемонията по пускането на нов газопровод с норвежки газ, който има за цел да освободи Полша и Европа от нуждата от руски газови доставки.

Служители казаха, че течовете не представляват никаква заплаха за енергийните доставки, а според експерти щетите за околната среда ще бъдат ограничени.

Датските власти обявиха вчера, че са установили теч от газопровода “Северен поток 2”, който никога не е бил в експлоатация. По-късно те бяха информирани и за значително спадане на налягането на газопровода “Северен поток 1”, който до неотдавна беше ключов източник на газ за Германия.

Шведската морска администрация каза днес, че са установени два теча от газопровода “Северен поток 1”, който частично минава през шведски води.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам