Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Кристалина Георгиева: ЕЦБ трябва да продължи с повишение на лихвите, докато инфлацията трайно се понижи

Икономиката на еврозоната, която тази година празнува своята 25-а годишнина, показа една невероятна устойчивост на фона на войната в Украйна и последвалите трудности най-вече с доставките на природен газ, заяви днес управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева на пресконференция в Люксембург, посветена на прегледа на икономиката на валутния съюз от Фонда. Пресконференцията беше излъчена и онлайн.

Наблюдаваме, че в момента еврозоната се намира в лека техническа рецесия, която МВФ очаква да бъде преодоляна до края на година, така че БВП да нарасне с 0,8 на сто. През 2024 г. този растеж се очаква да бъде 1,4 на сто, като по-актуална прогноза ще бъде представена през идния месец, посочи още Георгиева.

Кристалина Георгиева, снимка: AP

В момента ситуацията може да се опише като “мъгла”, а тогава е важно да слагаме единия крак пред другия и да продължим да вървим.

Управляващият директор на МВФ отбеляза, че инфлацията в еврозоната е започнала да се отдръпва от своя пик, но все още е далеч от поставените цели, като според Фонда повишението на цените ще бъде под 2 на сто чак през 2025 г. Във връзка с това ЕЦБ трябва да продължи да затяга паричната политика и след това да задържи лихвените проценти на високо равнище толкова дълго, колкото е необходимо и докато инфлацията покаже устойчиви признаци на стабилизиране.

Георгиева предупреди правителствата на страните, използващи еврото, че трябва да консолидират фискалните политики, така че да спомогнат за ограничаване на общото търсене. Не трябва да се прекалява и с държавните помощи, защото това би подложило на натиск единния пазар – едно от най-големите постижения на ЕС. Тя призова за по-ускорено създаване на правила за единен капиталов пазар в Общността.

Още от Built.bg:  Общински съветници предлагат план за обновяване на Централната минерална баня в София

По думите на Георгиева прогнозата за слаб растеж може да бъде подобрена единствено чрез действия за извършване на структурни реформи. В този контекст тя изрази задоволството си от действията на Европейския парламент, който тази седмица предприе действия за регулиране на изкуствения интелект.

Друга реформа, на която Георгиева обърна внимание, е въвеждането на дигиталното евро, след като вчера ЕК обяви, че работи върху проект за регламентиране на безналичната единна валута.

Днес в Люксембург на заседание се събират министрите на икономиката и финансите на страните от ЕС.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам