Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Кристалина Георгиева прогнозира, че Руската икономика ще се сблъска с дълбока рецесия тази година

Руската икономика ще се сблъска с дълбока рецесия през текущата година, смята управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от ТАСС.

Военните действия в Украйна разрушават тази страна, но са пагубни и за Русия. Тя също ще се окаже в дълбока рецесия, заяви днес Георгиева на Световната правителствена среща на върха в Дубай.

Що се отнася до възстановяването на световната икономика след пандемията от коронавируса, шефката на МВФ подчерта, че този процес набира скорост. Световната икономика все още се възстановява след пандемията. Започваме от най-ниската точка, а се надявахме на по-голям растеж и ограничаване на инфлацията. Получихме обаче точно обратното – спад в растежа и повишаване на инфлацията, добави тя.

Междувременно рейтинговата агенция “Стандард енд Пуърс“ (S&P) очаква понижение на реалния брутен вътрешен продукт (БВП) на Русия с 8,5 на сто през тази година спрямо предходна прогноза за растеж от 2,7 на сто. Това се посочва в сайта на агенцията, като за причина се изтъкват жестоките международни санкции спрямо страната, както и прекъсването на връзките със западните компании.

Руската икономика изпитва сериозни последствия от въздействието на международните санкции и решението на западни компании или да прекратят операциите си в Русия, или напълно да прекъснат връзките си със страната, добавят от “Стандард енд Пуърс“. В същото време подобна комбинация от санкции като наложените на Русия досега не е била прилагана към голяма глобално интегрирана икономика, така че е трудно да се предвиди доколко силно ще бъде влиянието на наказателните мерки, освен че ще е сериозно, коментира рейтинговата агенция.

Още от Built.bg:  Ще успее ли Макрон да преодолее още една криза?

През 2023 г. “Стандард енд Пуърс“ прогнозира растеж на БВП с 0,3 на сто, през 2024 г. – с 1 на сто, а през 2025 г. – с 1,3 на сто. Рейтинговата агенция очаква индексът на потребителските цени през 2022 г. да нарасне с 16 на сто, през 2023 г. – с 9 на сто, през 2024 г. – с 5,5 на сто и с 5 на сто през 2025 г., като целта на Руската централна банка е 4 на сто. Лихвата на “Банк России“ в края на 2022 година ще е 18 на сто, а след това ще започне да се понижава – до 10 на сто през 2023 година и до 8 на сто през 2024 и 2025 г., според “Стандард енд Пуърс“.

Руско-украинският конфликт може да задълбочи недостига на стоки и да доведе до покачване на цените, смятат експертите на рейтинговата агенция. Русия е важен износител на въглеводороди, торове и метали, а Русия и Украйна са големи производители на зърнени култури, особено пшеница и царевица, отбелязва “Стандард енд Пуърс“.

Русия се сблъсква с трудности при износа на част от продукцията си заради санкциите, проблеми с логистиката и нежеланието на някои търговски партньори да купуват руски стоки, докато Украйна в много отношения е откъсната физически от каналите за дистрибуция, съобщи регйтинговата агенция.  Тя добави, че Беларус, срещу който също има международни санкции, е голям износител на торове, особено калиев карбонат, чиито дял е една пета от световния експорт.

Така конфликтът води до огромен скок в цените на суровините. Някои стоки са поскъпнали с над 30 на сто през последните две седмици, заключава “Стандард енд Пуърс“.

Още от Built.bg:  758 жилища в 11 многофамилни сгради са обновени по Националната програма за енергийна ефективност

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам