Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Кристалина Георгиева: Войната в Украйна влошава перспективите пред страните от инициативата “Три морета”

Снимка: AP

Войната на Русия продължава да нанася ужасяващи щети на Украйна и да тегли надолу перспективите пред страните участнички в инициативата “Три морета”.

Срещата на върха на инициативата, провела се вчера, идва в момент на слаб растеж и задълбочаващи се регионални и секторни икономически различия. Тези думи е отправила управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева към участниците на откриващата сесия на Осмата среща на върха на Инициативата “Три морета”, която тази година се проведе в Букурещ, Румъния, предаде БТА.

Пазарите на труда плавно се охлаждат през настоящата година, което увеличава вероятността за “меко приземяване” на икономиката, е казала още Георгиева.

Инфлацията, която ще продължава да тежи на уязвимите семейства още известно време, намалява. През следващата година растежът леко ще се повиши, прогнозира управляващият директор на МВФ.

Напредъкът обаче е твърде бавен, е алармирала още тя, а икономическата среда ще продължава да бъде по-предизвикателна, отколкото беше преди пандемията.

Според нея рисковете пред икономическото развитие варират от допълнителни шокове, в следствие на войната в Украйна, които могат да се отразят на цените на храните и горивата, до текущите предизвикателства, свързани с геополитическата фрагментация и климатичните промени.

За смекчаване на тези рискове и ускоряване на растежа в идните години тя препоръчва да посрещнем предизвикателствата, които поставя на дневен ред конференцията в Букурещ: да отговорим иновативно на новите реалности и нарастващите нужди от инвестиции.

Георгиева е посочила също, че икономическата стабилност трябва да е на първо място. Това означава борба с инфлацията, докато битката бъде спечелена. Монетарната и фискалната политика трябва да работят заедно, докато продължават да подкрепят най-уязвимите, смята шефката на МВФ.

Още от Built.bg:  "Жестокият път": Историята на четиримата български алпинисти, които покоряват връх Еверест в Хималаите

В обръщението си тя е акцентирала и върху надеждните енергийни доставки.

“Миналата година европейските държави си сътрудничиха за осигуряване на различни източници и трасета за доставки, за да се откажат бързо от руския газ. Нужен е същият дух на сътрудничество, за да се направи спешен преход към благоприятна за климата устойчива енергетика”.

Инвестициите в транспортна и дигитална инфраструктура са следващата фундаментална стъпка, а според изчисления на МВФ, техният ефект може да бъде удвоен през следващите 10-15 години, ако бъдат предприети правилните стъпки.

Нужни са и добре замислени регулации, които да осигурят равен достъп до тази нова инфраструктура за всички потребители, е препоръчала още Георгиева.

Тя се е спряла още на повишаването на ефективността на управлението и намаляването на корупцията, които “ще направят региона по-конкурентоспособен, когато компаниите избират къде да инвестират в дългосрочен план”.

Инициативата “Три морета” е важен катализатор за така необходимите частни инвестиции, заяви още Георгиева. Фокусът върху съвместната работа за изграждане на регионална инфраструктура помага за справяне с ключова пречка пред растежа и може да доведе до сътрудничество и в други сфери, е завършила видеообръщението си управляващият директор на МВФ.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам