Бюлетин

Кристалина Георгиева: Време е за затягане на държавните разходи

Снимка: AP

Три основни приоритета за Международния валутен фонд (МВФ) очерта днес в Маракеш управляващият директор на институцията Кристалина Георгиева.

На първо място това е продължаващата битка с инфлацията. “Лихвените равнища в много развити страни се повишиха, но инфлацията все още не се е понижила до целевите нива. Борбата с инфлацията освен ценова стабилност е предпоставка за растеж на най-бедните”, каза още Кристалина Георгиева на брифинг в рамките на годишните срещи на МВФ и Световната банка.

Тя допълни, че ценовата стабилност е от изключителна важност, дори при положение че повишаването на лихвите означава крехкият икономически растеж “да се залее със студена вода”.

Вторият приоритет е да се запази стабилността на финансовите пазари, които както видяхме в последните седмици и особено в САЩ и ЕС, се свързват с очакването, че високите лихвени проценти ще останат за по-дълго време, допълни управляващият директор на МВФ.

Снимки: БТА

Третият приоритет е връщане на фискалната политика, така че да се осигури пространство за действие. Необходимо е затягане и на преориентиране (държавните – бел. реп.) разходи, каза още Кристалина Георгиева.

В началото на изявлението си пред медиите тя изрази “съжаление за загубата на животи” вследствие на войната в Украйна и вече в Близкия изток. Необходим е надзор над пазарите, добави ръководителката на Фонда.

Георгиева коментира и процедурите, свързани с набиране на нов капитал, който да послужи за финансиране на развиващите се страни.

Вече 40 страни, “част от тях големи, други по-малки, вече са мобилизирали 40 млрд.  долара във фонда, предназначен за подпомагане на по-малките и развиващи се икономики (Resilience and Sustainability Trust)”, допълни управляващият директор на МВФ.

Още от Built.bg:  АПИ приема оферти за проектиране и основен ремонт на тунелите "Дупница", "Велчова завера" и "Боруна"

Смятаме, че е възможно на тези срещи да показваме, че сме способни да ускорим гласа на развиващите се пазари. Очаквам в Изпълнителния съвет на Фонда африканските страни да получат ново място, така че техният брой да стане три, посочи Георгиева.

Георгиева посочи, че очаква на предстоящите срещи и пленарни заседания в рамките на Годишната среща да бъде постигнат напредък по отношение на формулата за разпределение на квотите на отделните държави в МВФ.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам