Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

КСБ: Има драматичен спад в произведената строителна продукция

Вече втора година строителите посрещаме празника в не особено празнично настроение. Причините за това са, че към трудностите, предизвикани от постпандемичните кризи с доставките и оскъпяването на материалите, към последиците от високата инфлация, се добавиха и някои проблеми, които бяха изкуствено предизвикани. Това каза в интервю за БТА председателят на Управителния съвет на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Илиян Терзиев в навечерието на професионалния празник на строителите – Димитровден. Държавата не разплаща изработеното не само от колегите в пътния сектор, но и по всички обекти, посочи още председателят на Камарата.

Той съобщи, че има драматичен спад в произведената строителна продукция. Ако през 2020 г. строителната продукция е била на обща стойност 23 млрд. лв., през 2021 г. е спаднала на 16 млрд. лв., а за първото полугодие на тази година – наскоро излезе последният  ни анализ, е едва 6,6 млрд. лв., каза инж. Илиян Терзиев и допълни, че тенденцията е стремглаво надолу.

Construction Building Skyscraper  - Nicholas_Demetriades / Pixabay

Той изтъкна, че това създава проблем както за фирмите и оцеляването им, така и за заетите в тях. Все повече колеги са принудени да освобождават служители и те отиват на борсата, с което “тежат” на бюджета на НОИ, каза Терзиев. По думите му спадът в произведената продукция е лоша новина и за държавния бюджет. Това трябва да се осъзнае от всички и да спрат експериментите с бранша, категоричен е председателят на КСБ.

Той съобщи, че по последни данни от поддържания от КСБ Централен професионален регистър на строителя са вписани 6669 фирми, от които 6614 са български и 55 – чуждестранни.

Още е рано да кажем за годината колко родни фирми ще отпаднат – засега са около 500. Но има и нововписани. Интересно е, че спад се наблюдава при чуждестранните фирми – м.г. са били 63. Т.е. – оттеглят се от България.

Според Терзиев основните пречки пред растежа в строителството в България са: липсата на адекватна индексация, на разплащане и на нови възлагания. Той допълни още:

А строителството е отрасъл, който бързо може да вдигне икономиката – защото увеличава заетостта, оборотите между фирмите – доставки на материали, услуги и пр., повишава се и покупателната способност на заетите в бранша. Държавата има интерес от силен и работещ строителен отрасъл.

По изчисления на КСБ оскъпяването на строителството е средно около 40 на сто. “Много фирми съвестно не са спрели да изпълняват възложените от държавата и общините обекти, инвестирали са в тях, за да не се губи темпо и да не бъдем обвинени, че заради наши действия се е провалило изпълнението на оперативните програми. А сега по две от тях – оперативна програма “Околна среда” (ОПОС) и по оперативна програма “Региони в растеж” (ОПРР), на практика се слага таван от 15 на сто на индексацията, какъвто липсва в методиката”, коментира Теризев съобщеното тези дни от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, че с 15 на сто ще могат да се индексират цените на договорите, с които се изпълняват проекти за строително-ремонтни дейности, финансирани от ОПРР заради инфлацията и повишените цени на строителните материали. Председателят на КСБ заяви, че с това решение се обезсмисля цялата методика за индексация в строителството.

Още от Built.bg:  Унгария свали ветото си върху нови санкции срещу Русия
инж. Илиян Терзиев, снимка: КСБ

За ОПОС излязоха указания, в които също има 15 на сто таван. “Прогнозата ми е, че нещата няма да приключат добре – нито за държавата и общините, нито за фирмите, нито за гражданите, които очакват така нужната инфраструктура. Тук става дума за публични инвестиции и във ВиК проекти, и в жп, и в по-малки общински обекти, и в пътища”, предупреди Терзиев. Не зная някои къде виждат “тлъстите пържоли” за строителите в бюджета за 2023 г.”, каза председателят на КСБ и възрази браншът да бъде противопоставян на плащанията за пенсионерите. В края на миналата седмица съпредседателят на “Продължаваме Промяната” Асен Василев в предаването “120 минути” на бТВ каза за проектобюджета за 2023 г., подготвян от служебния кабинет: “Това, което се вижда на първо четене в този бюджет, е, че това е една постна пица за пенсионерите и социалните разходи и една много тлъста пържола за строителните фирми и военнопромишления комплекс. Трябва да го прегледаме в детайл”, коментира тогава Василев.

Източник: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам