Бюлетин

КСБ: Кризата с енергоносителите е проблем, но и възможност да се насочим към иновациите

Construction Site Crane House  - Kranich17 / Pixabay

Възникването на криза, свързана с енергоносителите, техните доставки и скока в цените им, не е новост за света, който през 70-те години на миналия век премина през такава и беше изцяло променен от нея.

Това каза изпълнителният директор на Камарата в строителите в България (КСБ) Валентин Николов при откриването на организирания от камарата дискусионен форум “Перспективи за развитие на кръговата икономика в строителния сектор”. Събитието се проведе в рамките на 22-ото издание на Архитектурно-строителната седмица, която продължава до 2 април в “Интер Експо център” в София, съобщиха от Камарата.

“Пазарната икономика е гъвкава – тогава (при предишната криза с енергоносителите – бел. ред.) започна тенденцията да се търсят енергоспестяващи производства, технологии и други. Сегашната ситуация ще доведе до много проблеми, но кризата е и възможност за нови промени, за които светът отдавна говори – явно вече им е дошло времето“, каза Николов.

Важно е да се насочим към иновациите, които целят понижаване на енергийните разходи, намиране на алтернативни източници и масовото им включване в бита, добави той, давайки пример с необходимостта максимално да се увеличи внедряването на малки фотоволтаични мощности за битови нужди.

Снимка: КСБ

Николов отбеляза, че също толкова важна е и темата с оползотворяването на строителните отпадъци, които са суровина и трябва да се използват отново в индустрията. Той обърна внимание, че бизнесът има готовност да инвестира в рециклиращи производства, но е нужно да се започне дебат с държавата за намиране на стимулиращи механизми като публично-частни партньорства и др., за да се постигнат мащабни резултати.

Експерти от МРРБ, МОСВ и НСОРБ представиха нормативната уредба. Изпълнителният директор на Българската асоциация на изолациите в строителството инж. Йордан Николов отбеляза необходимостта да се инвестира и в наука. Целта е да се набележат възможните приложения на отпадъците от различните видове строителни материали, чиито втори живот може да е и извън строителството.

Още от Built.bg:  Шишков ще възложи проучване за изграждането на скоростен път или магистрала от ГКПП “Маказа“ до магистрала „Марица“

В рамките на изложението девет организации основаха инициативата “Да обновим България” (Renovate Bulgaria). Тя ще е национален партньор на “Риновейт Юръп” (RENOVATE EUROPE) – европейската комуникационна кампания, имаща за цел да подпомогне намаляването на енергийното потребление в сградния фонд на ЕС с 80 на сто до 2050 г. чрез подкрепа на законодателни промени и стимулиране на амбициозни национални програми за обновяване.

Основателите се обединиха около меморандум за сътрудничество, който от името на КСБ беше подписан от изпълнителния директор Валентин Николов.

Останалите осем организации са: Българската асоциация за изолации в строителството, Българската асоциация на архитектите и инженерите консултанти, Българската фасилити мениджмънт асоциация, Българо-австрийската консултантска компания, Хабитат България/Фондация подслон за човечеството, Центърът за енергийна ефективност ЕнЕфект, Общинската мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия и Българският съвет за устойчиво развитие.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам