Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Къщата на Гешов – спасена или не?

В средата на ноември Върховният административен съд излезе с важно решение по казуса с къщата – паметник на културата на бул. „Патриарх Евтимий“ 7 в София, известна повече като домът на бившия министър-председател на България от началото на миналия век Иван Гешов.

Според решението на ВАС зданието трябва да бъде запазено в автентичния му вид, а не както искат собствениците – къщата да бъде вградена в 7-етажен хотел и само фасадата да се запази. Мнозина побързаха да обявят това за победа и крайно решение на случая, но дали наистина е така?

Всъщност към този момент това е поредният етап от дългогодишния казус. Защо? Веднага след излизането на съдебното решение собствениците са подали документи за обжалването му. Предстои преразглеждане и ново произнасяне.

Също така дори досегашното решение да бъде потвърдено, това не означава директно, че собствениците ще направят нужното, а няма да оставят имотът да се руши, каквато е съдбата му от над две десетилетия.

Каква е предисторията? След промените през 1989 г. красивата къща на бул. “Патриарх Евтимий” № 7, която се намира точно на гърба на кино “Одеон”, става общинска собственост и се нарежда сред активите на дружество „Софийски имоти“.

През 1997 г. то прави смесено дружество – “Артемида БСИ” с “Бексим” ЕООД. През 2003 г. с решение на НИНКН имотът от терен за детска градина е променен на терен за хотел, става ясно от доклад на Столичния общински съвет. Година по-късно е одобрен план за строеж на хотел със запазване само на фасадата на сградата. За плана обаче се разчува и започва обществен натиск срещу изпълнението му.

Още от Built.bg:  “Бохемски истории”: Как беше построена сградата на Народното събрание

И така след години на спорове се стига до последното решение на ВАС от 10.11.2021 г., което постановява възстановяване на къщата в автентичен вид.

Междувременно състоянието й непрекъснато се влошава. На собствениците са налагани санкции на няколко пъти – от 10 000 лв. през 2013 г., която е платена. През 2015 г. те са глобени с 20 000 лв., а през 2018 г. с още 50 000 лв. – и двете глоби не са внесени, а втората е намалена. Теренът преди време беше обезопасен от собствениците, а последно ново обезопасяване направи общината.

Защо е толкова важна къщата на Гешов? Иван Евстатиев Гешов е един от най-значимите български държавници и интелектуалци от началото на миналия век, когато се градят основите на съвременната българска държава. Той произлиза от рода Гешови – четирима братя, които през 19-ти век създават търговска къща с фамилното си име като за кратко време тя се превръща в мощна финансова империя.

Иван Гешов, 1920 г. Източник: ДА „Архиви“

Иван Гешов е роден в Манчестър, където заради бизнеса си се установява баща му Естати, а когато се прибира обратно в България заема редица важни държвавнически позиции – председател на БАН, основател на БЧК, няколко пъти министър, а от 1911 до 1913 г. е премиер на България. Братовчед му Иван Димитров Гешов е кмет на София, а друг негов братовчед – Иван Стефанов Гешов, става кмет на Пловдив.

Самата къща е строена 1905-1907 г. по проект на изтъкнатия български архитект Никола Лазаров, построил едни от най-красивите столични сгради, сред които Центалния военен клуб и двореца Врана. Има спорове сред историците дали в зданието на „Патриарх Евтимий“ 7 е живял именно Иван Евстаниев Гешов или синът му Никола, но със сигурност се знае, че имотът е бил на семейството, а самите архитектурни качества на сградата са неоспорими и представляват един от най-ценните паметници на епохата.

Още от Built.bg:  “Бохемски истории”: Как беше построена сградата на Народното събрание

Какво следва сега? Столичната община и администрацията на главния архитект на София в момента са с вързани ръце и чакат окончателното съдебно решение след обжалванията. Като най-популярен вариант за действие след това се налага мнението за т. нар. законова ипотека – или общината да направи ремонта и цялостната реконструкция за своя сметка и после отново по съдебен път да си търси парите от собствениците.

Това предвижда и законът в тези ситуации. НИНКН пък са институцията, която трябва да следи дали къщата ще бъде възстановена според изискванията в автентичен вид. При всички случаи обаче довеждането до успешен край на казусът „Къщата на Гешов“ е все още много далеч във времето, а всяка следваща зима нанася непоправими щети на ценното здание.

Автор: Екип Built.bg

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам