Бюлетин

“Кюриосити” започва да изследва нов район на Марс

Роувърът “Кюриосити” на НАСА, който пристигна на Марс преди десет години, се придвижва към нова зона на Червената планета, за да продължи своите изследвания, предаде Франс прес.

Апаратът кацна на 6 август 2012 г. и първоначално бе планирано да работи две години. Срокът обаче е удължаван няколко пъти, като през април НАСА реши да програмата да функционира до септември 2025 г.

В този нов етап от “живота” си на Марс “Кюриосити” е на път да открие район, чиято почва е съставена основно от сулфати. Той обаче все още не е проучван.

С по-бавно темпо, за да спести способностите си, роботът напредва към долина с ширина 800 метра, като учените очакват в дъното й видят останките от канал. “Чудим се дали това не е един от последните”, споделя Оливие Гасно, който е ангажиран с френско-американски инструмент на борда на “Кюриосити”. Той се надява апаратът да потвърди хипотезата.

Триста души във Франция, работещи главно в Националния център за космически изследвания в Тулуза, са участвали от самото начало в проекта за “Кюриосити”, който е изминал 28 км и се е изкачил на 600 метра надморска височина от пристигането си на Червената планета.

Роувърът “позволи промяна в мащаба на планетарното изследване, като създаде малка лаборатория на място, но също така разработване на стратегии и задаване на правилните въпроси за следващите мисии”, допълва Оливие Гасно в навечерието на десетата годишнина от кацането на апарата на Марс.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам