Бюлетин

Лагард: Има риск от по-висока инфлация и по-слаб растеж в еврозоната в краткосрочен план

Перспективите за краткосрочен икономически растеж намаляват, а тези за инфлацията се повишават. За това предупреди президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард на фона на войната в Украйна, която оказва влияние върху икономическата активност, предаде Франс прес.

Продължителност на войната в Украйна си остава голям риск, подчерта Лагард, според която вероятността от рецесия се очертава много повече на хоризонта.

Рисковете за перспективите за инфлацията, която се движи около 10 процента в еврозоната през септември, са във възходяща посока, добави тя.

Ръководителката на ЕЦБ призова правителствата на страните от еврозоната да намалят държавния си дълг, след като финансовата институция по-рано днес отново повиши водещата лихва, за да противодейства на инфлацията.

“Правителствата трябва да приемат бюджетни политики, показващи решителността им да намалят постепенно високите равнища на държавния дълг”, заяви тя на пресконференция след заседанието по паричната политика на ЕЦБ.

Лагард очаква икономиката на 19-членната еврозона да отслабне през остатъка от тази година и идната година, съобщи Асошиейтед прес.

Ръководителката на ЕЦБ коментира пред журналисти, че инфлацията “понижава реалните доходи на хората и вдига разходите на компаниите”, пречи на потребителските разходи и забавя производството.

Лагард подчерта, че банката ще увеличи лихвите допълнително въпреки забавения икономически растеж.

ЕЦБ повиши днес основните си лихвени проценти със 75 базисни пункта (0,75 процентни пункта) като мярка срещу рекордната инфлация.

Така лихвата по операциите по рефинансиране нараства до 2 на сто. Лихвеният процент по депозитите става 1,5 на сто, а ставката по пределното кредитно улеснение достига 2,25 процента. На миналото си заседание, проведено на 8 септември, членовете на Управителния съвет на ЕЦБ увеличиха лихвите също със 75 базисни пункта, а през юли – с 50 базисни пункта.

Още от Built.bg:  Според първите резултати от междинните избори в САЩ двата лагера запазват повечето си крепости

Институцията очаква да продължи да вдига лихвените проценти и занапред, “за да гарантира навременното връщане на инфлацията към нейното средносрочно целево равнище от 2 на сто”.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам