Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Лаура Кьовеши: Получихме рекорден брой сигнали за нарушения от България

Получихме рекорден брой жалби, на базата на това започнахме над 120 случая на разследване. В края на тази седмица, в началото на другата ще публикуваме годишния доклад и ще видите статистиката за България. Това заяви на брифинг в Министерския съвет европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, която се срещна с премиера Кирил Петков и е в страната по негова покана.

Кьовеши посочи, че става въпрос за сигнали за злоупотреби с европейски средства, свързани с обществени поръчки, злоупотреби със селскостопански субсидии, измами в сферите на строителството и фондовете за възстановяване след ковид пандемията.

Кьовеши съобщи още, че Министерският съвет ще стане контактна точка с Европейската прокуратура. Това е ясен сигнал на високо ниво, каза тя и отбеляза, че е важно в България да няма монопол върху властите, които могат да изпращат сигнали до Европейската прокуратура. Има седем вида институции, които могат да изпращат сигнали, допълни Кьовеши.

Снимка: БТА

Тя благодари на премиера Кирил Петков за неговата решителност, лидерство и ясна визия за борбата срещу корупцията. “Ние споделяме едни и същи приоритети, говорим на един и същи език. Ако няма разкриване на измамите, няма да има разследване“, заяви Кьовеши. По думите й това е отправната точка.

Тя каза, че след първата й визита в България са установени няколко канала за докладване на подозрения за измами. Затова и сега, по думите й, Министерският съвет ще стане контактна точка с Европейската прокуратура, което е ясен сигнал за силен ангажимент на най-високо ниво и е в унисон с това, което се опитва да постигне Европейската прокуратура във всички държави-членки. Такава ангажираност трябва да бъде повод за вдъхновение, посочи Лаура Кьовеши.

Още от Built.bg:  Виолета Коритарова: До края на годината започва строителството на още 4 участъка от АМ „Хемус“
Снимка; БТА

Тя съобщи, че днес с премиера Петков са разгледали различни начини за по-нататъшно подобрение на работата, включително чрез законодателството. Идеята на Петков да се създаде специална група, която да работи с Европейската прокуратура, е нещо, към което трябва да се стремим, посочи Кьовеши.

Според нея ще бъде постигнат напредък по отношение на борбата с измамите и с престъпленията, извършени от организирани групи. Тя каза, че е благодарна на българските граждани за доверието в Европейската прокуратура. “Сега е време българските власти да започнат да работят по много чувствителни и сложни случаи заедно с нас. Затова съществуваме, затова сме тук“, заяви още европейският главен прокурор.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам