Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Лаура Кьовеши пред “Зюддойче цайтунг”: Престъпните организации имат прекалено голямо влияние върху демократичните структури

Снимка: БТА

Главната прокурорка на ЕС Лаура Кьовеши предупреди, че престъпните организации имат прекалено голямо влияние върху демократичните структури, предаде ДПА.

“В нашите производства откриваме хора от бизнеса, политици или служители в публичния сектор, които защитават престъпни организации”, каза Кьовеши пред германския в. “Зюддойче цайтунг”.

Европейската прокуратура е независим и децентрализиран орган, който е упълномощен да преследва престъпления срещу бюджета на ЕС в националите съдилища. Фокусът ѝ е върху престъпления, свързани с неправомерно получаване на евросубсидии или със сключване на договори с ЕС, както и върху митнически нарушения и схеми за измами с ДДС.

Според Кьовеши мащабите на измамите с еврофондове се подценяват. По изчисления на Европол досега в Европа са конфискувани едва 4% от финансовите средства, придобити по престъпен начин.

Освен това европейската главна прокурорка заяви, че Германия е привлекателна страна за измамниците.

“Това е една голяма икономика, има много компании, лесно е да се укрият някои неща”, посочи Кьовеши. Въпреки това броят на делата показва, че има добро равнище на разкриваемост на престъпленията.

“Ако навсякъде имаше същото ниво на разкриване на измами с ДДС или митнически измами като в Германия, ситуацията като цяло щеше да е по-добра”, заключи Кьовеши.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg:  Да възстановиш "Нотр Дам". Предизвикателствата пред строителите

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам