Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Лаура Кьовеши: Престъпността на “белите якички” е свързана с вътрешната сигурност

Снимка: European Public Prosecutor Office

Организираната престъпност е най-голямата заплаха за върховенството на закона в ЕС и може да доведе до управление на терора. Трябва да се борим с нея възможно най-решително, призова днес ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши пред евродепутатите от комисиите по бюджетен контрол и по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Тя отбеляза, че от създаването на прокуратурата на ЕС са били предприети 1900 разследвания за предполагаеми щети за над 19 милиарда евро за общия бюджет.

По нейните думи дейността на Европейската прокуратура е показала, че щетите за европейския бюджет от измамите са били много подценявани.

Целта ни е държавите да губят по-малко средства от укриването на ДДС и да събират повече мита за бюджета на ЕС. Няма “чисти” държави в ЕС, няма обяснение за липсата на сведения за измами с ДДС и мита в държави с големи летища и морски пристанища, посочи Кьовеши.

По нейните думи са съмнителни данните, подавани от ЕК, ОЛАФ и Европейската служба за външна дейност за средствата, предоставени на държави от ЕС, които не участват в Европейската прокуратура или на чужди държави. Тя се позова на данни, според които държавите от ЕС успяват да отнемат едва около два процента от незаконно придобитото имущество.

Кьовеши поясни, че около 60 на сто от разследваните измами са свързани с ДДС. Не можем повече да не обръщаме внимание на това, че престъпността на “белите якички” е свързана с вътрешната сигурност, настоя ръководителят на Европейската прокуратура.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам