Бюлетин

Лаура Кьовеши в България: Корупцията може много често да се превърне във въпрос на живот и смърт

Европейският главен прокурор обърна внимание на подценяването на финансовите злоупотреби. 

“Много години ние игнорираме какво нивото на финансови злоупотреби означава за нашата собствена сигурност”, каза  Лаура Кьовеши по време на форума „Антикорупция, демократична устойчивост и икономическа сигурност“ в София, организиран от Центъра за изследване на демокрацията.

Тя обясни, че сериозните престъпления, свързани с ДДС, са финансирани от различни други по-сериозни криминални дейности. “Когато се борим с различни финансови престъпления, ние се борим и с по-сериозни криминални групи”, каза Кьовеши.

Европейският главен прокурор акцентира, че борбата с корупцията е свързана с това да се убедят гражданите как корупцията оказва влияние на техния живот.

“Трябва да запретнем ръкави, да се захванем здраво за работа, да спечелим сърцата и разума на хората, те трябва да знаят, че справедливостта е нещо, което могат да усетят”, каза Кьовеши.

По думите ѝ  борбата с корупцията е свързана с превенция и санкции. Според нея в реалността корупцията продължава да бъде толерирана в голяма степен навсякъде, и няма страна, която да е предпазена от корупцията.  Корупцията може много често да се превърне във въпрос на живот и смърт, отбеляза Кьовеши.

Според нея обществото трябва да се обучава на антикорупция и обществото трябва да се бори срещу корупцията.

Тя посочи още, че данъчните престъпления и измами се считат за нещо не толкова опасно, поради тази причина престъпните групи, занимаващи се с тях, придобиват наистина големи размери в Европа.

В събитието участват министър-председателят Николай Денков и Лиляна Павлова, бивш Вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка. Като гости присъстват министърът на правосъдието Атанас Славов, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и главният секретар на МВР Живко Коцев, представители на българския офис на европрокуратурата, избраният за кмет на София Васил Терзиев и други

Още от Built.bg:  Ще продължи ли Лондон да събира такси и глоби за най-замърсяващите автомобили

Снимка: БТА 

Всеки преход има нужда от герои, България не успя да намери своя Фалконе и своята Кьовеши, заяви премиерът Николай Денков.


Снимка: БТА 

„През последната година, под натиск отвън, с ясното осъзнаване, че повече не може така, България прави забележителни промени по отношение на законите, структурите, които трябва да се борят с корупцията, както и структурите, които трябва да ни направят съвременна и развита европейска държава. Ние все още търсим своите герои, които да поведат тези структури и да кажат: „Повече не може така“. За това е много ценно, че отново Лаура Кьовеши е в България. Първо, за да ни вдъхнови за това, че трябва да продължаваме да работим в тази посока. Второ, за да сподели своя опит в това как може да бъдем много по-ефективни. Трето, да обсъдим отново, заедно с вицепремиера Габриел по-късно днес, какво може да направим, за да работим още по-ефективно“, посочи Денков в своето изказване.

Той увери, че напредъкът на България по отношение на промените в законодателството е съгласуван с най-високите европейски стандарти.

„Ние сме все още в средата на този процес, предстоят важни гласувания през следващите пет-шест седмици. Надявам се, че Народното събрание ще е на висотата, на която всички очакваме“, каза Денков.

„Ако успеем, ще отидем в съвсем друга орбита на европейското си развитие. Правителството ще работи за това“ , каза  още министър-председателят.


Снимка:БТА 

Беше изключително важно да получим подкрепа, че за това правителство борбата с корупцията е върховен приоритет. Това означава постоянен диалог с Европейската прокуратура и единни действия, допълни вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Още от Built.bg:  Икономиките на страните от Европейския съюз забавят растежа

 

Посланието, което ще остане от тази сеща – от разговора ни по различни теми разбираме, че България може да бъде държава членка на ЕС, която задава стандарти, каза още вицепремиерът.

Снимки: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам