Бюлетин

Лавров: Няма да има ядрена война заради Украйна

Руският външен министър Сергей Лавров днес заяви, че не вярва, че противопоставянето на Русия със Запада заради Украйна ще доведе до ядрена война, съобщи Ройтерс.

Не искам да вярвам и не вярвам, че може да започне ядрена война“, каза Лавров пред репортери, когато бе попитан дали ще има ядрена война. Лавров заяви това след разговори в Турция с украинския си колега Дмитро Кулеба.

Руският външен министър каза, че слуховете за потенциална руска атака срещу бившите съветски балтийски държави “изглеждат като стари мистификации”.

Снимка: AP

В отговор на журналистически въпрос Лавров каза, че до бомбардировката на украинска детска болница се е стигнало, след като украинските сили са превзели обекта, но посочи, че там не е имало пациенти и медицински персонал.

Лавров заяви също, че западните медии представят само украинската гледна точка на случилото се. Вчера украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че извършва геноцид, след като официални лица заявиха, че руски самолети са бомбардирали болницата в Мариупол, погребвайки пациенти под отломките на сградата въпреки споразумението за прекратяване на огъня, за да могат хората могат да напуснат обсадения град.

Лавров разясни, че Москва  в понеделник е информирала ООН, че в болницата не е имало медицински екипи, а обектът е бил превзет от ултрарадикални бойци от украинския батальон „Азов“.

Руският дипломат №1 посочи, че Русия иска Украйна да е приятелски настроена към Москва, демилитаризирана и да не представлява заплаха за Москва и руската култура. В тази връзка той посочи, че Западът пренебрегва репресиите срещу рускоговорящите и руската култура в Украйна.

Снимка: AP

Лавров изрично посочи, че Русия не иска никога повече да зависи от Запада – както от западни компании, така и от западни държави. Във връзка с появилите се опасения как ще реагира Москва на санкциите срещу износа на неин петрол и газ, руският външен министър посочи, че Русия никога не е използвала нефта или газа като оръжие.

Още от Built.bg:  Войната в Украйна в числа

Той също така заяви, че президентът Владимир Путин няма да откаже среща с украинския си колега Володимир Зеленски, за да бъдат обсъдени “конкретни” въпроси.

Лавров вижда в реакцията на Запада доказателство за това колко застрашена е Русия – дори самото й право да бъде на географската карта на света било застрашено, отбелязва Ройтерс.

Руският външен министър отново посочи, че през март Украйна планирала военна акция срещу самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики. „Въпреки нашите дългогодишни напомняния, увещания, призиви, предложения, никой не ни слушаше.“ По неговите думи налице са факти, според които Украйна щяла да извърши през март „щателно планирано“ нападение срещу двете сепаратистки републики.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам