Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Лейбъристите във Великобритания печелят изборите

Снимка: AP

Лидерът на британската Лейбъристка партия Киър Стармър заяви, че страната е гласувала за промяна и е време неговата партия да я осигури, съобщи Ройтерс.

Стармър направи изявления, след като стана ясно, че той печели в избирателния си район и си осигурява място в Камарата на общините на британския парламент.

„Тази вечер хората тук и в цялата страна се произнесоха и те са готови за промяна. Промяната започва сега“, обяви Стармър.

Киър Стармър, лидерът на Лейбъристката партия, снимка: AP

Екзитполовете, публикувани в четвъртък вечер след края на гласуването в Обединеното кралство, показват, че лейбъристите печелят категорично изборите с очаквани 410 места от общо 650 в Камарата на общините. Това прави практически сигурно, че Стармър ще наследи Риши Сунак на премиерския пост и ще сложи край на 14-годишното управление на консерваторите.

Торите регистрират най-тежкото си изборно поражение в историята и се очаква да получат едва 131 места. Най-високопоставеният техен представител, за когото вече е ясно, че губи депутатското си място, е министърът на отбраната Грант Шапс.

Лидерът на дясната националистическа партия „Реформирай Обединеното кралство“ Найджъл Фараж за първи път ще седне в Уестминстърския дворец след седем неуспешни опита. Партията му според прогнозите ще има 13 депутати.

Разочарованието на избирателите от консерваторите допринася за силното представяне и на центристките либералдемократи, които се очаква да имат 61 представители в долната камара на парламента. От друга страна Шотландската национална партия, която се застъпва за независимост на Шотландия, отбелязва спад и вероятно ще има едва 10 депутати.

Известно горчивина за лейбъристите вероятно носи успехът на бившия им лидер Джереми Корбин в традиционния му район Излингтън Норт. Корбин беше изключен от Лейбъристката партия през тази година, след като обяви намерението си да се кандидатира за депутат, въпреки че партията му реши да издигне друг кандидат. Твърдият социалист Корбин обаче все пак успя да се наложи над кандидата на бившите си съпартийци.

Още от Built.bg:  Нови санкции за Русия: ЕС наложи ограничения за търговията с втечнен газ

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам