Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Летящият пазар на недвижими имоти в Швейцария

Само двама от 10 швейцарци могат да си позволят собствен дом. За останалите възможността да си купят жилище е непостижима цел, според проучване на факултета по мениджмънт и право на Цюрихския университет за приложни науки в сътрудничество с Федералната жилищна служба на Швейцария и Националната асоциация на собствениците на жилища в алпийската страна.

В една доста представителна извадка 80 на сто от хората, търсещи жилища, са декларирали, че не могат да си позволят покупката заради твърде високите цени и липсата на достатъчно капитал.

В проучването са включени хора от различни слоеве на обществото, с които са направени индивидуални интервюта през втората половина на 2021 година. То се вписва в оживените дебати, които текат от известно време в Швейцария, по повод повишените цени на недвижимите имоти, непозволяващи на значителна част от населението да има собствени жилища.

По-конкретно, анкетьорите са се свързали с хора в немскоговорящата и френскоговорящата част на страната, които все още не притежават жилище, но искат да се преместят в собствен дом.

Желанието за собствен дом продължава да е една от основните мечти на швейцарските граждани, но тя бе и допълнително подсилена от пандемията, тъй като много хора започнaха да търсят по-големи къщи, с повече пространство за дистанционна работа, пише италианското икономическо и финансово издание “Мъни”.

Неотдавнашно проучване, проведено от икономисти в областта на недвижимите имоти от “Креди Сюис” (Credit Suisse), потвърди, че има изместване на търсенето на имоти – за купуване и наем – към не толкова централни райони, но пък на по-големи жилища. Швейцарските градове губят привлекателността си. Всъщност след 2020 година големите градски центрове в Швейцария не са регистрирали никакъв растеж на населението.

Още от Built.bg:  Защо "Нов европейски Баухаус"?

Според проучването на “Креди Сюис” търсенето на жилища под наем в страната ще продължи да се увеличава през идните години. Забавянето на строителните дейности и нарасналият интерес, подсилен от пандемията от Ковид-19, са довели до преобръщане на тенденцията на пазара на жилища под наем. Това се изразява в намаляване на свободните жилища и по-кратко време за пускането им на пазара – механизъм, който оказва силен натиск върху цените на наемите.

Повишеното търсене е оказало значителен натиск върху предлагането на пазара на недвижими имоти и жилищата, които са останали свободни, са поскъпнали още повече. Тази тенденция се дължи най-вече на увеличението на продажбите през 2020 и 2021 година, обяснява президентът на швейцарската компания за недвижими имоти “Свит Тичино” (Svit Ticino) Джузепе Аригони.

Броят на хората, търсещи жилища, е нараснал експоненциално заради локдауните за спиране на разпространението на Ковид-19 и невъзможността да се пътува.

Например, ако през 2021 година един апартамент се е продавал за 1,5 милиона швейцарски франка, то днес се предлага за 1,6 милиона швейцарски франка. Това, по думите му, е осигурило добро функциониране на сектора: всеки, който е разполагал с капитал и е искал да купува, дори и от чужбина, е избрал Швейцария.

Според Джузепе Аригони предлагането е намаляло и сега трябва да се види как пазарът ще се справи със ситуацията. Той предполага, че кризата между Русия и Украйна вече се е отразила на икономиката, като се вземе предвид, че инфлацията се повишава и швейцарският франк засилва допълнително позициите си. Първите сигнали идват от различни компании, които са принудени да обявят фалит.

Още от Built.bg:  Още метро, тротоари, пари за районните кметове: Kои са приоритетите на общината в сезона на ремонтите

Последиците ще са дълготрайни, тъй като хората “се задъхват” да се справят с нарасналите разходи и случващото се ще отекне и на пазара на недвижими имоти. В строителния сектор трудностите вече са осезаеми: на първо място цените на материалите засягат работния процес, а понякога дори е трудно да се намери подходящия материал за новото строителство. Ще видим какво ще случи, всичко може да се промени много бързо, икономиката е с висока степен на нестабилност, обобщава швейцарският експерт.

На фона на главоломното поскъпване на жилищата в Швейцария, в съседна Италия цените им бележат увеличение за първи път от 2009 година, сочи проучване на “Банка д’Италия” (Banca d’Italia) в сътрудничество с Италианската агенция по приходите и “Текноборса” (Tecnoborsa) – организация за развитие и регулация на икономиката на недвижимите имоти. Между юли и септември по-голямата част от 1425 агенции за недвижими имоти са отговорили, че е имало поскъпване.

За италианския пазар на недвижими имоти подобен развой е новина. Цените на имотите се бяха понижили средно с 25 на сто след финансовата криза от 2008-2009 година. Преди началото на пандемията вече се е наблюдавало минимално възстановяване и именно ефектът “Ковид-19” е допринесъл за укрепването на тази тенденция, пише икономическият всекидневник “Инвестиреоджи”.

В ограниченията за спиране на разпространението на коронавируса, наложени от правителството, влиза и дистанционна работа, тоест основно от вкъщи, което неимоверно дава своето отражение.

Този феномен изглежда ще е всичко друго, но не и временен. Пандемията просто ускори сроковете за прилагане на един инструмент, който от години е достъпен благодарение на технологиите. Работата от вкъщи поражда у милиони хора необходимостта да си намерят по-широко и по възможност по-приятно пространство, в което да прекарат целия ден. Търсенето на жилища в цял свят е нараснало благодарение на този подтик.

Още от Built.bg:  Устойчиво строителство: Може ли дървото да замени бетона?

И това не е всичко. През 2020 година италианското правителство постави началото на така наречената инициатива Супербонус 110, за да подпомогне сектора на недвижимите имоти, който е процикличен. След месеци на бюрократична мудност проектът е вече в ход. Десетки хиляди частни жилища и кооперации са реновирани и са станали по-енергийно ефективни и устойчиви на земетресения. Подобрението на качеството на сградите може да тласне нагоре цените на жилищата.

Експертите в сектора предусещат една много интересна година за италианския пазар на недвижими имоти по ред причини, сред които изпъква икономическото възстановяване, което няма да е толкова силно, колкото през 2021 година, но се очаква растежът да е около 4 на сто.
Освен това между 2010 и 2020 година цените на имотите в Италия са спаднали средно с 15 на сто спрямо среден растеж от 26 на сто в ЕС и съответно тенденцията е в дългосрочен план тази разлика да се свие.

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам