Бюлетин

“Либхер” откри завод за бетоновози в Пловдив, инвестицията е над 17 милиона евро

Германската фирмена група “Либхер” откри завод за бетоновози в Пловдив – “Либхер – Конкрийт Технолоджи Марица”. Това е третата поредна инвестиция на компанията в региона. Заводът е оборудван с най-новите производствени машини, за да отговорим на нарастващото търсене в Европа на бетонобъркачки. Това каза в приветствието си Филип Либхер, един от внуците на Ханс Либхер, основал компанията през 1949 година.

По думите му тази локация ще им позволи да произвеждат по-ефективно за клиентите си в Източна Европа. Тук ще се прави предварително сглобяване на компоненти за “Либхер” в Германия и за клиентите ни по целия свят, допълни Либхер. Групата “Либхер” е с глобално присъствие – с над 140 компании в над 50 страни в света. Въпреки това оставаме 100 процента семеен бизнес, каза Либхер и допълни, че това им позволява да взимат решения за развитието, продуктите и финансите бързо и автономно.

През миналата година компанията е инвестирала над 700 милиона евро в производствени обекти и дистрибуция.

Компанията навлиза на българския пазар през 1999 година, като отваря в пловдивското село Радиново производствена база за висококачествени хладилници и фризери. От 2004 година също в Радиново започва да произвежда отоплителни, вентилационни и климатични системи за приложение в железопътния транспорт. В новия завод годишно ще се произвеждат 2000 детайла и предварително монтирани възли, както и 500 изцяло готови бетоновози, съобщиха от фирмата.

Той е разположен върху терен от 37 000 кв. м, като застроената производствена и складова площ е 12 000 кв. м. Инвестицията е над 17 милиона евро. Предприятието вече работи и са назначени 120 души – заварчици, механици, електромеханици, бояджии, складови работници. Средната работна заплата е в горния сегмент за региона и съгласно системата за заплащане в концерна “Либхер”. Планира се да се наемат още индустриални инженери и инженер-конструктори.

Според годишното проучване на Германо-българската промишлена палата за мненията на компании, инвестирали в България, над 90 на сто от анкетираните са доволни от инвестицията си и ще го направят отново. Това каза посланикът на Германия у нас Кристоф Айххорн. Това, по думите му, е невероятна цифра, “в други страни вероятно е по-ниска”.

Тъй като присъствате в България повече от 20 години, вие сте доказали добавената стойност към местната икономика, каза директорът на Българската агенция за инвестиции Богдан Богданов. Той връчи на Филип Либхер почетна грамота за поредната инвестиция в България от името на министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер.

“Либхер” вече е една от най-големите компании в страната, един от най-големите работодатели с над 2500 работници, каза в приветствието си Стефан Стоянов, заместник-кмет на Пловдив по “Oбразование, бизнес развитие и европейски политики”. По думите му успехът и промяната в града се дължат на българските и чуждестранни предприемачи, които са в него.

На официалното откриване на завода присъстваха областният управител на Пловдив Йордан Иванов, Мариана Чолакова, почетен консул на Федерална република Германия в България, служители на компанията, представители на местната и държавната власт.

Германската фирмена група “Либхер” развива дейност в множество области – от земекопна и строителна техника, минно дело и различни видове кранове, през системи за автоматизация, транспортна, авиационна и космическа техника и компоненти, до разработка и производство на домакински и професионални охладителни уреди.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам