Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Лидерите на ЕС се опитват да противодействат на САЩ и да избегнат търговска война

Лидерите на Европейския съюз се опитаха да потърсят начини да противодействат на САЩ във връзка с новия им план за зелени технологии, който според тях създава несправедливи дискриминационни условия спрямо най-добрия в света съюзник на Вашингтон. Те настояха за същите отстъпки като имащите право на свободна търговия американски партньори Канада и Мексико, предаде АП.

Лидерите на 27-те страни членки та ЕС изразиха своята решимост да пристъпят към свои собствени планове за стимулиране в този сектор. “Ние от европейска страна също трябва да действаме, за да гарантираме, че Европейският съюз ще запази лидерството си при чистите технологии”, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Според блока Законът за намаляване на инфлацията на САЩ несправедливо изключва от доходоносния американски пазар дългогодишен приятел и ненужно разхищава субсидии и размахва подхода “произведено в Америка”, което не вещае нищо добро за европейците.

“Вярвам в здравите правила на играта, когато има справедлива конкуренция и всеки приема правилата”, каза френският президент Еманюел Макрон. “Почти сигурно е, че американският Закон за намаляване на инфлацията е несъвместим със Световната търговска организация и нейните правила”, каза той.

Снимка: AP

“Искам да защитя работните места и индустрията в Европа”, каза Макрон.

Френският президент каза, че САЩ са решили да подпомогнат съществено своя сектор на чистите технологии в опит да защитят работните места и проектите на американска земя.

Макрон посочи за пример зеления водород, използван за производство на стомана, като се аргументира, че този индустриален сектор е четири или пет пъти повече субсидиран в САЩ, отколкото в Европа. “Вследствие на това хора, които се интересуват само от пазара и субсидиите, няма повече да започват проекти в Европа”, каза той.

Още от Built.bg:  ЕС подкрепя мултимилиарден план за достигането на нулеви въглеродни емисии в градовете до 2030 г.

ЕС и САЩ нямат споразумение за свободна търговия и точно това Европейският съюз мисли, че трябва да получи.

“Искаме да разговаряме със Съединените щати за Закона за намаляване на инфлацията, за да получим отстъпки като Канада и Мексико”, каза домакинът на срещата, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Снимка: AP

“Ние в Европа наистина се намираме в момент, в който рискуваме да бъдем деиндустриализирани”, каза белгийският премиер Александер де Кро, като отправи призив за общ план на ЕС, който да държи местните компании начело на зелените технологии, които до 2050 г. да превърнат Европейския съюз във въглеродно неутрален.

Без такъв всеобхватен за ЕС план “ние просто ще се конкурираме едни с други, докато САЩ ще избягат с всичко”, каза Де Кро.

Борбата на ЕС да изработи стратегически инвестиционен план се появи на фокус заради инвестиционния план, възлизащ на стойност от 369 милиарда долара, на президента Байдън.

Лидерите на ЕС отдавна гледат на новата администрация след избирането на Байдън като на вододел след четирите години на президентството на Доналд Тръмп, по време на което трансатлантическите отношения непрестанно се влошаваха, отбелязва АП.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам