Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Лидерите на ЕС ще разгледат тази седмица различни варианти за таван на цената на газа

На срещата на лидерите на Европейския съюз в края на тази седмица ще бъдат проучени редица варианти за таван на цените на газа, съобщава Ройтерс, като цитира нов проект на заключителна декларация за срещата на върха на 20-21 октомври.

27-те държави от ЕС от седмици не успяват да се споразумеят дали и как да поставят таван на цените на газа като част от усилията за укротяване на растящите цени на енергията, докато Европа се приближава до зима с оскъдни доставки на руски газ, криза в цената на живота и възможна рецесия.

Цените на газа се повишиха, след като Русия намали доставките към Европа след нахлуването си в Украйна и налагането на западни санкции. Това накара повечето страни от ЕС да призоват за таван на цената на газа, въпреки че имат противоречия за начина на прилагането му. Някои страни, включително Германия, най-големият газов пазар в Европа, остават против. Те твърдят, че ограничаването на цените може да доведе до повишаване на търсенето на газ или да накара страните да се борят да привлекат доставки от световните пазари.

belgium brussels european commission 3595351

Очаква се Европейската комисия, трябва да предложи енергийни мерки за справяне с кризата във вторник, преди срещата на лидерите. Няколко страни, които подкрепят ограничаването на газа, са загрижени, че Комисията няма да предложи за разглеждане техните варианти, каза дипломат от ЕС.

“Нетърпението на страните членки нараства”, каза той, като уточни, че в отговор е било решено всички предложени варианти да бъдат на масата. “Това е начин за оказване на натиск върху Комисията да излезе с възможно най-конкретните предложения.”

Още от Built.bg:  МРРБ: Инфраструктурата на 29 общини ще бъде обновена с над 122 млн. лв. от държавния бюджет

Последните проектозаключения показаха, че лидерите ще се съгласят да “проучат временен динамичен ценови коридор” за природния газ, докато не бъде въведен алтернативен стандарт за цената на газа в ЕС. Белгия, Гърция, Италия и Полша искат ценови коридор за сделки на едро, което би означавало ценови диапазон с централна стойност под пазарната цена.

В проекта се казва, че лидерите ще “проучат и временна рамка на ЕС за ограничаване на цената на газа при производството на електроенергия на ниво, което помага да се намалят цените на електроенергията, без да се стига до цялостно увеличено потребление на газ”.

Според дипломати е възможно да се стигне до консенсус относно ограничаването на цената на газа, използван за производство на електроенергия, известен като “иберийския модел” по аналогия със схема, приложена от Испания и Португалия през юни. Някои обаче се притесняват, че това може да повиши търсенето на газ в ЕС.

Дипломатът подчерта, че наличието на няколко варианта в проектозаключенията за срещата на върха не означава, че ще бъде постигнато съгласие по някои от тях или всички. Целта е само да се гарантира, че нито едно предложено решение няма да бъде отхвърлено преди срещата на лидерите.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам