Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Локдаунът в 26-милионния Шанхай ще продължи, докато станат ясните резултатите от масовото тестване

Шанхай ще остане затворен заради ковид, докато станат ясни резултатите от масовото тестване на 26-милионното население, съобщиха властите. На 28 март в града започна локдаун в две фази – първо за източната част, а после и за целия град, предаде Ройтерс.

Противоепидемичните ограничения сериозно нарушиха ежедневния и икономическия живот на Шанхай. По план те трябваше да приключат утре в 05:00 ч. сутринта (21:00 ч. тази вечер по Гринуич), но стана ясно, че ще бъдат удължени до излизане на резултатите от тестовете. Местните власти не посочиха никакви срокове, дори и ориентировъчни, за отмяна на локдауна.

 

Днес централното правителство изпрати в Шанхай военни и хиляди медици, за да помагат в тестването на 26-милионното население, една от най-големите операции в китайската история за справяне с извънредна здравна ситуация.

Вчера Народноосвободителната армия (НОА) изпрати в Шанхай над 2000 военни медици от различни видове войски, съобщи вестникът на китайските въоръжени сили. Към Шанхай бяха пратени и около 38 000 медици от провинциите Цзянсу и Чжъцзян и столицата Пекин, съобщиха китайските държавни медии, които показаха кадри на пристигащи медици с високоскоростни влакове и самолети, на които те са с куфари и маски.

Това е най-голямата операция за потушаване на огнище на КОВИД-19 в Китай след тази в Ухан, където в края на 2019 г. коронавирусът беше засечен за пръв път. Според Държавния съвет на Китай по онова време армията е изпратила в провинция Хъбей (чиято столица е Ухан) над 4000 медици.

Снимка: AP

Сегашната ситуация в Шанхай подложи на изпитание китайската стратегия за изкореняване на ковида чрез тестване, проследяване и карантиниране на всички положителни случаи и контактните им.

Още от Built.bg:  Международната агенция за атомна енергия: Опасно близо сме до ядрена катастрофа в Запорожката АЕЦ

Китай разполага с 12 400 институции, способни да обработват тестовете на 900 млн. души дневно, каза миналия месец китайски официален представител от сферата на здравеопазването.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам