Бюлетин

“Лукойл” се надява да продаде рафинерията си в Сицилия до края на годината

Руският петролен гигант “Лукойл” е в процес на преговори за продажбата на рафинерията си в Приоло, Сицилия, като те могат да приключат до края на годината. Това заяви днес шефът на промишления обект Йожен Маниахин, цитиран от Франс прес.

Националистическото правителство на Джорджа Мелони реши в четвъртък да постави рафинерията под “временно държавнo управление”, за да избегне затварянето й и да гарантира непрекъснатостта на енергийните доставки в страната.

Рафинерията ИСАБ (ISAB), контролирана от “Лукойл”, една от най-големите в Европа, рискуваше да спре производство заради влизането в сила на 5 декември на ембаргото на ЕС върху вноса на руски суров петрол по море.

Снимка: AP

“Смятаме, че споразумението за продажба ще бъде сключено за рекордно кратко време, вероятно още тази година”,  заяви Маниахин в интервю за италианския икономически всекидневник “Соле 24 оре”.

“Лукойл” е на път да постигне споразумение с американския инвестиционен фонд “Кросбридж енерджи партнърс” (Crossbridge Energy Partners) за закупуването на рафинерията”, информира в. “Файненшъл таймс”. Очаква се стойността на сделката да е между 1 и 1,5 милиарда евро.

Въпреки влизането в сила днес на ембаргото на ЕС върху вноса на руски петрол, транспортиран по морски път “рафинерията е изцяло подготвена да функционира без прекъсване при тези нови пазарни условия”, увери Маниахин.

При липсата на какъвто и да е риск от спиране на производството обаче, правителството не смята нито за справедливо, нито за целесъобразно да прилага в действие решението си и назначи държавен комисар, който да управлява рафинерията.

Снимка: AP

Подобна стъпка може да “доведе до затваряне на завода и да създаде пречки пред продажбата на новия собственик”, прогнозира Маниахин. “За нас експлоатацията на рафинерията не е от държавна компетенция“, добави той.

Още от Built.bg:  Джорджа Мелони подписа голяма газова сделка по време на посещението си в Либия

Италианският министър, отговарящ за компаниите, Адолфо Урсо заяви в събота, че “правителството поема отговорност да въведе временна администрация, призовавайки частна петролна компания, която би могла да е “Ени” (Eni) да гарантира непрекъснатостта на производството”.

Рафинерията ИСАБ е една от най-големите в Европа и има годишен капацитет за преработка на 10 милиона тона суров петрол, за да може да достигне 14 милиона тона и да осигури над 20 на сто от националните нужди.

“Резервите ни от суров петрол са достатъчно, за да осигурим функционирането на тази рафинерия за няколко месеца”, потвърди шефът нa ИСАБ.

Колкото до ембаргото върху руския петрол “не е проблем за нас да осигурим достатъчно количество неруски суров петрол за рафинерията”, увери той.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам