Бюлетин

МААЕ поиска по-широк достъп до Запорожката АЕЦ, за да се увери, че няма експлозиви

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) поиска вчера достъп до всички сгради на окупираната от руските сили Запорожка АЕЦ в Украйна, за да се увери, че на обекта няма мини или експлозиви, предаде Франс прес.

„С покачването на напрежението и с нарастването на военната активност в района на нашите експерти трябва да бъде дадена възможност да проверят фактите на място“ по „независим и обективен“ начин, каза генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси.

“От решаващо значение е да бъде изяснена ситуацията” в момент, в който двете страни се обвиняват взаимно в планиране на “провокация” или “атака”, изтъкна Гроси.

През последните няколко седмици служители на МААЕ инспектира различни части от комплекса на Запорожката АЕЦ, като казват, че досега не са забелязали следи от мини или експлозиви. Агенцията на ООН обаче засега не разполага с достъп до покривите на помещенията, в които се помещават реактори 3 и 4 на атомната електроцентрала, и до определени зони от охладителната система на централата.

Военното присъствие „изглежда непроменено“, съобщава още МААЕ, която информира още, че в последно време не е забелязала обстрел в близост до централата.

Киев обвини тази седмица Москва, че подготвя „провокация“ на обекта, а Русия уверява, че Украйна планира „атака“ срещу съоръжението.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg:  Джанет Йелън очаква страните от Г-20 да отпуснат повече средства на МВФ и Световната банка

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам