Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

МААЕ: Украйна ни информирала, че Русия планира да поеме пълен контрол на Запорожката централа

Снимка: Ralf1969

Международната агенция за атомна енергия заяви, че Украйна я е информирала, че Русия планира да поеме пълен и постоянен контрол на Запорожката ядрена централа, която е най-голямата в Европа, но по-късно Русия е отрекла тези твърдения, предаде Ройтерс.

“Президентът на украинската компания оператор на ядрени централи “Енергоатом” Петро Котин е казал в писмо до директора на МААЕ Рафаел Гроси, че около 400 руски военни са постоянно в Запорожката АЕЦ. Украинският регулатор освен това е информирал МААЕ, че усилията за ремонтиране на повредените електропреносни линии в Чернобилската ядрена централа продължават и че дизеловите генератори осигуряват захранване на системите, свързани със сигурността на обеска.

Генералният директор на МААЕ призова да не се оказва натиск върху персонала на двете централи, предаде ТАСС. Той  е подчертал, че персоналът на двете ядрени централи трябва да има възможност да изпълнява работата по осигуряване на тяхната безопасна експлоатация без външен натиск.

Същевременно руската компания “Росатом” отхвърли твърденията на Украйна, че има намерение да установи пълен контрол на Запорожката АЕЦ. Това е станало в телефонен разговор на директора на компанията Алексей Лихачов с ръководителя на МААЕ, се казва в съобщение в Туитър на МААЕ.

А украинската компания “Енергоатом” пък написа в канала си в Телеграм, че Гроси има намерение да посети Киев, но датата на визитата му не е определена все още.

Източник: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам